FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni skup o Stirling motorima

Autor: vkrb
DUBROVNIK, 29. rujna 2012. (Hina) - U Interuniverzitetskom centru (IUC) u Dubrovniku od 27. do 29. rujna održana je 15. međunarodna konferencija o Stirling motorima na kojoj je sudjelovalo tridesetak stručnjaka iz Japana Kanade, Španjolske, Velike Britanije, Njemačke, Litve, Nizozemske i Švedske, priopćeno je iz IUC-a.

Stirling motori su motori s vanjskim izgaranjem, što je jedna od njegovih ekoloških prednosti. Rade na osnovu razlike temperature, a kao izvor topline osim fosilnih goriva mogu koristiti i obnovljive izvore energije, čime su dodatno ekološki prihvatljivi. Na konferenciji je izloženo petnaestak radova u nekoliko sekcija.

Glavni organizatori konferencije su prof. Carlo Bartolini sa Sveučilišta u Ankoni, prof. Vincenzo Naso sa Sveučilišta 'La Sapienza' iz Rima i mr. sc. Sonja Koščak Kolin sa Sveučilišta u Zagrebu. Kako se konferencija održava već tradicionalno svake druge godine u drugoj državi, ove godine su organizatori željeli da to bude Hrvatska, u sjećanje na pokojnog profesora Ivu Kolina, emeritusa Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu.

Profesor Kolin je najveći doprinos znanosti tijekom dugogodišnjeg znanstveno-nastavnog rada dao upravo na području niskotemperaturnog Stirling motora. Bio je jedan od osnivača Međunarodne Stirling organizacije i često boravio kao gostujući profesor na mnogim uglednim Sveučilištima širom svijeta, gdje je s posebnom predanošću širio i ljubav prema svom rodnom Gradu Dubrovniku.

(Hina) pp/xvkn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙