FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Somalija: snage AU zauzele posljednje uporište gerilaca Al Šababa

Autor: vmrs
ZAGREB, 28. rujna 2012. (Hina) - Snage Afričke unije (AU) u petak su napale i zauzele dijelove Kismaya, posljednjeg snažnog uporišta somalskih islamističkih gerilaca, objavila je kenijska vojska, javljaju međunarodni mediji.

Prije zore kenijske i somalske snage počele su napad na luku Kismayu, ne bi li istjerale gerilce iz skupine Al Šabab koja je povezana s Al Kaidom, javlja France 24. Borbe i granatiranje odvijali su se na gradskoj plaži, kažu stanovnici. Gubitak te luke na jugu zemlje bio bi snažan udarac za Al Šabab jer je luka unosan izvor prihoda.

Jedan očevidac u gradskoj bolnici rekao je da ondje ima ranjenih civila. Drugi izvori upućuju na to da je jedan civil poginuo, a još troje je ranjeno.

Glasnogovornik kenijske vojske pukovnik Cyrus Oguna rekao je za BBC da su zauzeti dijelovi Kismaya te da će i ostatak uskoro pasti.

Po njegovim riječima, zajednička operacija počela je u dva u noći na petak.

"U ovome trenutku ne možemo vam dati podatke o broju stradalih, ni šteta još nije procijenjena, ali mogu vam reći da su naše snage već u Kismayu", rekao je. Kismayo je drugi po veličini grad u Somaliji. Otpor je slab, dodao je Oguna.

Al Šabab je otjeran iz glavnoga grada Mogadishua u kolovozu prošle godine. Ta organizacija bori se protiv snaga AU-a u drugim dijelovima zemlje i najavila je da Kismayu neće lako predati.

"Ulazak u Kismayu neće biti lak. Mi se još borimo, na obali, ondje gdje su se oni iskrcali", rekao je u petak za Reuters šeik Abdiaziz Abu Musab, glasnogovornik Al Šababa za vojne operacije. "Za nas ovo je tek početak, naše su snage posvuda", dodao je.

Analitičar iz organizacije International Crisis Group Abdirašid Haši kaže kako bi gubitak Kismaya bio "golem psihološki udarac" i "velik gubitak" za gerilce.

"Najodaniji članovi nastavit će sa strategijom destabiliziranja protivnika ciljanim ubojstvima, samoubilačkim bombaškim napadima i podmetanjem bomba", rekao je Haši za Reuters.

Al Šababov Radio Andalus koji se još emitira u Kismayuu, poziva stanovnike da uzmu oružje i pridruže se džihadu, javio je France 24.

(Hina) xvm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙