FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gordana Kovačević: Hrvatskoj potrebna ubrzana informatizacija

Autor: pgas
SPLIT, 28. rujna 2012. (Hina) - Predsjednica tvrtke Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević pozvala je na potrebu ubrzane informatizacije Hrvatske kako ne bi zaostala za trendovima u Europi i svijetu.

"Republika Hrvatska nema izbora, ona se mora uključiti u te trendove i ubrzano raditi na informatizaciji svih procesa i nadogradnji digitalnih cesta", rekla je Kovačević na današnjem obilježavanju 30-te obljetnice utemeljenja Centra za istraživanje i razvoj Ericsson Nikola Tesla u Splitu.

Ona je istaknula kako će već 2013. godine 100 posto populacije zemalja Europske unije rabiti mobilni internet bazičnih brzina. Do 2020. godine 100 posto populacije zemalja Europske unije imat će priključak na širokopojasni prijenos brzina većih od 30 megabita u sekundi, a od toga će 50 posto populacije rabiti brzine širokopojasnog prijenosa veće od 100 megabita u sekundi, istaknula je Kovačević.

Upozorila je kako trenutačno Hrvatska ulaže samo 0,7 posto BDP-a u razvoj, istraživanje i inovativnost, dok se za tu namjenu u Europskoj uniji sada ulaže 2 posto BDP-a, do 2020. godine u EU planirano je ulaganje 3 posto BDP-a, a Kina je sebi postavila cilj ulaganja 5 posto BDP-a za tu namjenu.

"Očekuje se da će do 2020. godine u svijetu biti više od 50 milijardi umreženih uređaja, to će značiti umrežavanje novih znanja, ideja, a možda i prepoznavanje nekih novih industrija koje danas ne postoje", naglasila je Kovačević.

Istaknula je kako je Ericsson Nikola Tesla najveća istraživačka tvrtka u Hrvatskoj koja zapošljava više od 1600 stručnjaka od čega ih je u splitskom Centru za istraživanje više od 270.

Ta se kompanija bavi isporukom komunikacijskih proizvoda i usluga u operatorskom segmentu te isporukom inovativnih informacijsko-komunikacijskih rješenja vezanih uz zdravstvenu zaštitu, promet, državnu upravu, komunalne djelatnosti i multimedijsku komunikaciju. Također sa bavi i izvozom znanja iz Hrvatske u globalnu Ercssonovu kompaniju koja djeluje u 182 zemlje svijeta i ima oko 90.000 zaposlenih stručnjaka, rečeno je na svečanosti.

(Hina) xpgas yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙