FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena zdravstvena inicijativa "Moje srce - moj život"

Autor: hsup
OPATIJA, 28. rujna 2012. (Hina) - Zdravstvena inicijativa Hrvatskog kardiološkog društva „Moje srce - moj život“, pokrenuta radi podizanja razine svijesti stručne i opće javnosti o važnosti prevencije u liječenju kardiovaskularnih bolesti, predstavljena je danas na konferenciji za novinare održanoj u sklopu 7. hrvatskog internističkog kongresa u Opatiji.

Inicijativa je predstavljena u povodu Svjetskog dana srca, koji će se obilježiti sutra.

Akademik Željko Reiner istaknuo je važnost novih smjernica prevencije koje je dalo Europsko kardiološko društvo. Posebnu pozornost treba usmjeriti na preventivne mjere koje je potrebno provoditi na razini ukupne populacije, u suradnji zdravstva, industrije, lokalne i nacionalne politike, udruga bolesnika te nevladinih udruga iz civilnog sektora, a koje se odnose na prehranu, tjelesnu aktivnost, pušenje, alkohol, stres i socijalnu deprivaciju te onečišćenje zraka, naveo je Reiner.

Pročelnica Kliničke jedinice za invazivnu i interventnu kardiologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb Maja Strozzi istaknula je da pri razvoju akutnog koronarnog sindroma, kojeg se opisuje kao snažnu bol u prsima tijekom odmaranja, stresa ili fizičke aktivnosti, važno pravovremeno reagirati i obratiti se liječniku, ako je moguće tijekom prvih 60 minuta od pojave simptoma.

Predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva akademik Davor Miličić rekao je da su kardiovaskularne bolesti još uvijek vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj s udjelom od 48,7 posto u ukupnoj smrtnosti tijekom 2011. godine. Iako Hrvatska spada među europske zemlje visokoga kardiovaskularnog rizika, u posljednje tri godine ukupna kardiovaskularna smrtnost ipak je nešto ispod granice od 50 posto. To ukazuje, pojasnio je Miličić, da unatoč problemima, napori u promicanju očuvanja kardiovaskularnog zdravlja polučuju male, ali uvjerljive pomake prema smanjenju smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila.

Akademik Miličić još je kazao da vjeruje da će se uz prevenciju, trajno zdravstveno prosvjećivanje i zdravstvene inicijative nastaviti smanjivanje pobola te smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti koja je, ocijenio je, "ubojica broj jedan naših građana".

Zdravstvena inicijativa "Moje srce - moj život" provedena je zahvaljujući donaciji biofarmaceutske tvrtke AstraZeneca. U sklopu te inicijative proveden je "Projekt podizanja razine svijesti o važnosti postizanja ciljnih vrijednosti lipidnih parametara u bolesnika s visokim kardiovaskularnim rizikom u Hrvatskoj" te je objavljen Priručnik za bolesnike s bolestima srca i krvnih žila autora Viktora Peršića, zamjenika ravnatelja opatijske Thalassotherapije.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, bolesti srca i krvnih žila su na prvom mjestu po učestalosti obolijevanja i smrtnosti u gotovo svim zemljama svijeta. One su uzrok smrti 17,3 milijuna ljudi, tj. uzrok 30 posto od sveukupne smrtnosti. Procjenjuje se da će do 2030. godine 23,6 milijuna ljudi umrijeti zbog kardiovaskularnih bolesti.

Sedmi hrvatski internistički kongres se održava u Opatiji od 27. do 30. rujna.

(Hina) xhsup yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙