FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska predstavila krizni proračun za iduću godinu

Autor: gple
MADRID, 28. rujna 2012. (Hina/AFP) - Španjolska vlada odlučila je zaoštriti mjere štednje u proračunu za iduću godinu, kojih će ipak biti pošteđeni umirovljenici.

Proračun predviđa mjere štednje i povećanja poreza u visini 39 milijardi eura kako bi se proračunski manjak srezao usprkos recesiji, visokoj stopi nezaposlenosti od gotovo 25 posto i sve višim iznosima duga koji u narednom razdoblju dospijevaju na naplatu.

Fokus je na rezanju potrošnje, istaknuli su u vladi. Tako se potrošnja ministarstava smanjuje za 8,9 posto, plaće u javnom sektoru bit će zamrznute treću godinu zaredom a regije moraju pronaći uštede u visini sedam milijardi eura.

Pošteđeni su samo umirovljenici, kojima je najavljen rast mirovina za jedan posto, čime premijer Mariano Rajoy ispunjava ključno obećanje iz predizborne kampanje. Sredstva za povećanje bit će namaknuta iz rezervi koje iznose tri milijarde eura.

Velika stavka u proračunu za iduću godinu bit će trošak servisiranja javnog duga, uz prognozirani rast isplata na ime kamata za 33,8 posto, na 38,6 milijardi eura.

Vlada povećava PDV i poreze na plaće a najavljuje i oporezivanje dobitaka na lotu koji premašuju 2.500 eura po stopi od 20 posto, veće poreze na bogatstvo i srezane korporativne porezne olakšice za deprecijaciju.

Strukturne reforme dogovorene su s Bruxellesom a predviđaju daljnje promjene tržišta rada, smanjivanje 'papirologije' i nove mjere liberalizacije energetskog i telekomunikacijskog tržišta.

Kako bi uvjerila tržišta da ne odustaje od ciljanih mjera rezanja proračunskog manjka, vlada je najavila i formiranje neovisne agencije za proračun koja bi trebala voditi računa o eventualnim zastojima u ostvarenju zacrtanih ciljeva.

Madrid je najavio smanjivanje prorčaunskog manja s prošlogodišnjih 8,9 na ovogodišnjih 6,3 posto, te 4,5 posto u 2013. i 2,8 posto u 2014.

"Ovo je krizni proračun čiji je cilj izlazak iz krize", ustvrdila je u četvrtak navečer na konferenciji za novinstvo nakon sjednice vladina kabineta potpredsjednica vlade Soraya Saenz de Santamaria.

Vlada će danas objaviti i rezultate revizije bankovnog sustava. Eurozona je već stavila Španjolskoj na raspolaganje kredit u visini do 100 milijardi eura za pomoć bankovnom sustavu koji pritišću nenaplativi krediti nakon sloma tržišta nekretnina 2008.

Ako Madrid službeno zatraži puni program pomoći, mogao bi sudjelovati u programu kupovine državnih obveznica zemalja eurozone koji je početkom rujna skicirala Europska središnja banka (ECB) za potrebe snižavanja troškova njihova zaduživanja.

Madrid bi zauzvrat trebao službeno zatražiti pomoć iz Europskog stabilizacijskog mehanizma i prihvatiti uvjete koje mu ovaj postavi.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙