FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: industrijska proizvodnja pala osmi mjesec zaredom?

Autor: neba
ZAGREB, 28. rujna 2012. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u kolovozu, a većina makroekonomista očekuje daljnji pad aktivnosti, osmi mjesec zaredom, no manji nego mjesec dana prije.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u kolovozu industrijska proizvodnja pala za 2,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom njih četvero očekuje pad u rasponu od 2,5 do 5 posto, a jedan rast od 1,3 posto.

Pokažu li se te procjene točne, bio bi to osmi mjesec uzastopnog pada industrije, no manji nego u srpnju, kada je proizvodnja oslabila za 5,5 posto.

Kao glavni razlog pada proizvodnje makroekonomisti navode restrukturiranje u kompanijama, te nejaku domaću i inozemnu potražnju.

„U kolovozu očekujemo nešto manji pad industrijske proizvodnje nego što je bio u srpnju, zbog baznog efekta. Pad je i dalje u skladu s novom recesijom u koju ulazi europska industrija, izostankom domaćih investicija, niskom konkurentnošću te zaustavljanjem proizvodnje određenih pogona zbog restrukturiranja“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Domaća potrošnja pala je pet mjeseci zaredom. Zbog smanjenja raspoloživog dohotka kućanstava, niske razine zaposlenosti i stagnacije neto plaća, u srpnju je promet u trgovini na malo pao 5,1 posto.

Istodobno slabi i inozemna potražnja jer je gospodarstvo eurozone na ulazu u recesiju.

„Uz slabu domaću potražnju, na industrijsku se proizvodnju negativno odražavaju i nepovoljna kretanja u Europskoj uniji, našem najznačajnijem vanjskotrgovinskom partneru, odnosno slabija inozemna potražnja“, navodi se u anketi Hine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙