FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dani infrastrukture prostornih podataka

Autor: dduk
ZAGREB, 27. rujna 2012. (Hina) - Prostorni podaci glavno su polazište razvojnog planiranja i svakog zahvata u prostoru te je stoga bitno da budu dobro uređeni i upotrebljivi, rečeno je danas na otvaranju Dana infrastrukture prostornih podataka koji se održavaju u organizaciji Državne geodetske uprave (DGU), Hrvatskog kartografskog društva i projekta EU-a Inspiration SDI in the Western Balkans.

Nakon ulaska u Europsku uniju Hrvatska će biti obuhvaćena novim razvojnim projekcijama EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a sređeni prostorni podaci uvjet su uklapanja Hrvatske u te planove, rekao je na otvaranju ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak.

Cilj ministarstva, koje usko surađuje s DGU-om, je postizanje operabilnosti prostornih podataka, njihova brza dostupnost i potpuna urednost, kaže Vrdoljak.

Na Danima infrastrukture prostornih podataka sudjeluju stručnjaci iz Hrvatske i susjednih zemalja iz regije zapadnog Balkana. Na programu su teme iz područja kartografije, geografije, geodezije, geologije i srodnih područja s naglaskom na infrastrukturi prostornih podataka u jugoistočnoj Europi.

Projekt Inspiration - Spatial Data Infrastructure in the Western Balkans, kojeg financira EU, ima za cilj promociju infrastrukture prostornih podataka i usklađenje njenog uvođenja sa zahtjevima direktive Inspire Europske unije.

Cilj projekta je uspostava željenog okoliša za točne, ažurne, kvalitetne, dobro strukturirane i dostupne prostorne podatke u lokalnim, područnim i državnim upravnim tijelima širom regije. Trajanje projekta je od početka ove do kraja 2013. godine, a zemlje korisnice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙