FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina "Umjetnici o svetome Franji"

Autor: pgas
SPLIT, 26. rujna 2012. (Hina) - U sklopu obilježavanja 800. obljetnice dolaska sv. Franje Asiškog na hrvatsko dio Jadrana, večeras je u Splitu održana tribina "Umjetnici o svetome Franji".

Akademski slikar Josip Botteri-Dini je rekao kako je ponosan na svoje umjetničke slike koje su nastale kao njegov doživljaj svetoga Franje. Slike koje je uradio za crkvu Male Braće u Dubrovniku i Franjevačku crkvu u Sigetu u Zagrebu inspirirane su franjevaštvom, rekao je.

Povjesničar umjetnosti Josip Belamarić je kazao kako je baština franjevačke umjetnosti kroz stoljeća "nevjerojatno golema".

Ravnatelj instituta za kulturu mira u Splitu fra Mijo Džolan je istaknu da je sv. Franjo bio čovjek koji je prelazio granice. Fra Mijo Džolan, koji je i bivši provincijal Franjevačke provincije Bosna Srebrna, također je rekao da će se stvoriti uvjeti za opstanak Hrvata u BiH ukoliko, kako je rekao, "mi u crkvi povjerujemo u susret sa svim ljudima", kao što je to činio sv. Franjo. "Ukoliko se uspijemo otvoriti duhu sv. Franje onda neće biti mjesta u kojem naš narod neće moći živjeti", kazao je fra Mijo Džolan.

Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu fra Ante Vučković je kazao kako za sv. Franju nije ključno pitanje "radikalnog siromaštva", nego obraćenja odnosno približavanja siromašnim i gubavcima iako je odrastao u dobrostojećem društvu.

U sklopu obilježavanja 800. obljetnice dolaska sv. Franje na hrvatsko tlo u Splitu će se 1. listopada ove godine održati znantveni skup posvećen svetome Franji Asiškom, a središnja proslava 6. listopada misnim slavljem na Sustipanu.

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙