FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suzdržani Romney na Clintonovoj inicijativi

Autor: dmus
NEW YORK, 25. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Američki predsjednički kandidat Republikanske stranke Mitt Romney u utorak se, u prostoriji punoj demokrata i nakon što ga je predstavio Bill Clinton, suzdržao od predizborne retorike i iznio viziju pomoći inozemstvu koja bi potaknula ulogu slobodnog poduzetništva u zemljama u razvoju.

Clintonov govor na prošlomjesečnoj konvenciji Demokratske stranke dao je poticaj predsjedniku Baracku Obami, koji sad u anketama ima prednost nad Romneyjem u nekoliko neodlučnih država koje će donijeti prevagu na izborima 6. studenoga.

Nakon što ga je Clinton pristojno predstavio i zahvalio mu na potpori programu pomoći inozemstvu Americorps, započetom tijekom Clintonova predsjedničkog mandata, Romney je uzvratio duhovitom dosjetkom koja je nasmijala nazočne, među kojima je bila nekolicina poznatih imena američke politike.

"Ako smo nešto naučili iz ovogodišnje predizborne sezone, to je da nekoliko riječi Billa Clintona čovjeku može mnogo donijeti. Mislim da sad samo trebam pričekati dan-dva za skok" u anketama, rekao je Romney.

Clintonova Globalna inicijativa je nestranačka humanitarna inicijativa pa se Romney suzdržao od uobičajenih predizbornih napada na Obamu, iako je u govoru spomenuo neke vanjskopolitičke izazove, od Sirije do Irana, u kojima je pokazao da se ne slaže s načinom na koji se prema njima odnosi Obamina adninistracija.

Središnja Romneyjeva tema bila je promjena politike američke pomoći inozemstvu na način da ona osnaži poduzetništvo i potakne zapošljavanje u zemljama u razvoju. Iznio je tezu da veliki dio američke razvojne pomoći ima tek ograničen uspjeh u pomaganju ljudi da izađu iz siromaštva i da američki programi pomoći nerijetko nastoje zamijeniti privatno poduzetništvo.

"Privremeni paket pomoći može potaknuti gospodarstvo, može financirati neke projekte, može platiti neke račune, može na neko vrijeme zaposliti neke ljude. Ali ne može održati gospodarstvo na duže vrijeme", rekao je.

(Hina) xdam ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙