FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajinski mediji prosvjeduju protiv zakona o kleveti

Autor: bnov
KIJEV, 25. rujna 2012. (Hina/AFP) - Ukrajinski mediji pokrenuli su u utorak na Internetu prosvjednu akciju protiv nacrta zakona kojim bi se uvelo kazneno gonjenje zbog klevete što po njima znači gušenje slobode izričaja u toj zemlji.

Dvadesetak važnih Internet stranica i informativnih agencija, novina i televizije objavilo je natpis "Štiti pravo da znaš. Reci ne zakonu o kleveti".

Dokument, usvojen u prvom čitanju u parlamentu 19. rujna, "dovest će u opasnost slobodu izričaja u zemlji jer će mnoge novinare nagnati da odustanu od bilo kakvog kritiziranja vlasti", objavili su mediji u peticiji.

"Parlamentarna većina uvodi de facto zakon o cenzuri", nastavili su oni, zahtijevajući od parlamenta povlačenje tog teksta.

Natpis poziva korisnike Interneta da ispitaju 244 zastupnika o razlozima koji su ih doveli do toga da podrže tekst zakona, nudeći link za stranicu na kojoj će se nalaze njihovi službeni podaci.

Nacrt zakona predviđa kazne do 8500 eura, što je jako puno za Ukrajinu gdje prosječna plaća jedva premašuje 300 dolara, te kazne do pet godina zatvora za osobe koje se proglasi krivima za klevetu.

Ta je mjera, usvojena šest tjedana prije parlamentarnih izbora u Ukrajini, izazvala žestoki prosvjed novinara, oporbe i međunarodnih nevladinih organizacija.

(Hina) xbnš ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙