FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić na podunavskoj konferenciji u Beču

Autor: vhor
BEČ, 25. rujna 2012. (Hina) - Zagrebački gradonačelniik Milan Bandić, koji je u utorak u Beču sudjelovao na 6. konferenciji podunavskih gradova i regija u okviru bečkog dijaloškog foruma, kazao je da je tema kooperacija, komunikacija i mobilizacija u provedbi dunavske strategije EU odnosno projekata koje ona nudi jako važna za daljnji razvitak Podunavlja.

Grad Zagreb bio je sukoordinator toga međunarodnog skupa na poziv bečkog gradonačelnika Michaela Haeupla.

"Dunav povezuje ljude, gradove, regije i države i gradi mostove između istoka i zapada a dunavska strategija EU podupire projekte važne za daljnji razvitak Podunavlja kako bi se taj prostor očuvao za buduće naraštaje" izjavio je Bandić po završetku konferencije.

Europska je komisija tu strategiju usvojila 2010., a Europsko vijeće 2011.

Bečki gradonačelnik Michael Haeupl naglasio je značaj prekogranične suradnje u okviru provedbe dunavske strategije EU te važnost da ljudi koji žive na tome prostoru u različitim državama budu bolje informirani o sadržaju te strategije koja daje poticaj gradovima i regijama za bolju suradnju i koordinaciju na prioritetnim područjima, kao što su prometno povezivanje, daljnji razvitak gradova i regija, zbrinjavanje otpada te zaštita okoliša.

"Važno je izgraditi učinkovitu platformu za provedbu dunavske strategije" rekao je bečki gradonačelnik, a time se suglasio i gradonačelnik Ulma i predsjednik vijeća za podunavske gradove i regije Ivo Goenner, dodavši "Dunav je rijeka sa velikim mogućnostima i šansama na gradnji daljnjeg partnerstva".

Bandić je glede Hrvatske posebno izdvojio dva projekta. Prvi je pročišćivać otpadnih voda, kako je rekao "jedan od najmodernijih u Europi", te projetk grada Zagreba na Savi, koji stoji milijardu i pol tisuća eura".

Ocjenivši konferenciju višeznačajno korisnom Bandić je kazao da je bila prilika da se kolege bolje upoznaju i dogovore buduću suradnju za bolje rješavanje problema u razmjeni iskustava koji će svim dobro doći, kao i bilateralni susret s bečkim gradonačelnikom Haeuplom na čiji poziv je i sudjelovao na konferenciji.

Bandić je s Haeuplom razgovarao i o imenovanju bečke ulice u Zagrebu i zagrebačke ulice u Beču, zatim o organizaciji velike svečanosti na trgu ispred bečke vijećnice u povodu pristupa Hrvatske EU 1. srpnja iduće godine uz sudjelovanje hrvatskih i austrijskim umjetnika te organiziranje izložbe hrvatskih najpoznatijih umjetnika na temu "strahote rata", koja bi se održala tijekom iduće godine.

(Hina) xspđ yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙