FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: vkrb
ZAGREB, 24. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

PAZIN - Vijećnici Skupštine Istarske županije na sinoćnjoj su sjednici u Pazinu jednoglasno odlučili da će u roku od 21 dan biti sazvana tematska sjednica županijske skupštine u vezi s Termoelektranom Plomin C. U međuvremenu, kako je odlučeno, istarski župan Ivan Jakovčić zadužen je da s nadležnim županijskim tijelima pripremi materijale za tematsku skupštinu kao i nacrt odluke o raspisivanju referenduma te analizu njegovih pravnih i financijskih učinaka na Istarsku županiju. Kako se čulo večeras, na tematsku skupštinu bit će pozvani predstavnici Vlade, ministarstava, HEP-a, kao i nezavisni stručnjaci kako bi vijećnici dobili što potpuniju sliku i na temelju nje donijeli određenu odluku.

ČAKOVEC - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić jučer je u Čakovcu razgovarala s predstavnicima lokalne vlasti o investicijskim projektima u kulturnoj ponudi grada i županije, posebno istaknuvši važnost turističkog osmišljavanja Muzeja Međimurja, kapitalnog objekta u obnovi, kojemu se još uvijek traži multifunkcionalna, komercijalna namjena. Muzej Međimurja, s fundusom od gotovo 20 tisuća predmeta arheološkog, kulturno-povijesnog, povijesnog, etnografskog i likovnog karaktera, treba multifunkcionalno osmisliti, što će mu dati zasluženo kulturno-turističko mjesto u Hrvatskoj, izjavila je ministrica novinarima tijekom obilaska Muzeja. Govoreći i o drugim značajnim projektima u kulturi međimurskog kraja, ministrica je izdvojila tehničku obnovu Centra za kulturu u Čakovcu, te niz manjih projekata preko kojih bi Međimurje postalo nacionalni hrvatski centar za nematerijalnu baštinu. U razgovoru s lokalnim čelnicima Međimurja upozorila je, kaže, na važnost određivanja prioriteta kako bi se značajniji projekti dovršavali, umjesto da se sredstva raspršuju na niz manjih projekata koje se zatim odgađaju u nedogled. "Čakovec je grad velike kulturne i povijesne baštine, ali i grad koji desetljećima ima vrlo jak kulturni i urbani život, koji ćemo, unatoč smanjenim financijskim mogućnostima, svakako nastojati i održati", poručila je ministrica.

ZAGREB -Zagrebačka Galerija Klovićevi dvori kroz kulturnu jesen 2012. održat će niz cjelodnevnih događanja u sklopu kojih će u off-programu Galerije predstaviti multimedijalne i interdisciplinare umjetničke projekte kako bi privukla publiku na Gornji grad te zainteresirala građane Zagreba za nove kulturne potencijale prostora Galerije. "Kroz off program Galerija Klovićevi dvori postaje još jedan od novih prostora za predstavljanje žive umjetnosti u Zagrebu, te mjesto susreta ljudi zainteresiranih za kulturu u svim njezinim aspektima", ističe se u priopćenju Galerije. Off program predstavlja multimedijalna i interdisciplinarna umjetnička djela na razmeđi likovne umjetnosti, glazbe, kazališta, plesa, live arta, strip arta, performansa, video arta, mode, filma, sound arta, fotografije, suvremene poezije, književnosti, kulture djetinjstva, gastronomije i kulture dobre zabave s naglaskom na inovativni rad, a prvi cjelodnevni program na kojemu će svoje projekte iz područja likovne umjetnosti, glazbe, plesa, kazališta i filma predstaviti niz poznatih umjetnika i mladih nada održat će se u subotu i nedjelju 29. i 30. rujna.

RIJEKA-"Senzorna mapa grada" autora Ivana Brauta, Nataše Šehote Lah i Marine Biti koja ispituje urbanitet i identitetske značajke Rijeke predstavljena je sinoć u Muzeju grada Rijeke. Urednica knjige Cecilija Jurčić Katunar kazala je da je knjiga nastala tijekom vrlo kratkog razdoblja. Neobičnost završenog djela je što su autori tri posve različite autorske osobnosti a neovisno stvarani tekstovi su im se stopili u harmoničnu cjelinu i bez naknadnog ujednačavanja, istaknula je.Jurčić Katunar je navela da knjiga govori o Rijeci i predstavlja neuobičajeno čitanje grada. Propituje se pitanje stvaranja identiteta grada pri tom donekle kritizirajući etablirane simbole identiteta koji svojom jednoznačnošću smanjuju mogućnost pluraliteta sagledavanja grada, navela je. Šegota Lah je istaknula da je središnji dio knjige i polazni tekst djelo Ivana Brauta te da se na njega nadovezale svojim sagledavanjima autorice. Kazala je da se Braut bavio urbanizimom obradivši nastanak gradske jezgre i njezin raspad. Šegota Lah je obradila pitanje ambijentalnosti, a Biti se bavila pitanjima jezičnog identiteta. 25-godišnji Ivan Braut je polaznik poslijediplomskog studija humanističkih znanosti pri Odjelu za povijest umjetnosti na zadarskom sveučilištu te je asistent na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. Nataša Šegota Lah je povjesničaraka umjetnosti, likovna kritičarka a radi kao nositeljica teorijske grupe predmeta pri Odsjeku za povijest umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta. Marina Biti je riječka književnica, književna i kulturna teoretičarka.

ZAGREB- Nakon višesatne potrage sinoć su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja na Pelješcu spasili češki bračni par koji je zalutao prilikom uspona na vrh sv Ilija. Hrvatska gorska služba spašavanja - stanica Orebić dobila je jučer oko 14 sati dojavu da je dvoje čeških turista prilikom uspona na vrh Sveti Ilija zalutalo te da traže pomoć gorske službe spašavanja. Radi se o bračnom paru,a supruga je ozlijedila nogu pa se nije mogla kretati sama. Pomoć su zatražili preko hotela u kojem su odsjeli Pokrenuta je opsežna akcija potrage te je u planinu upućeno više ekipa GSS-a. Na Sv. Iliji je vladala gusta magla koja je otežavala potragu, no nakon višesatne potrage u koju su bili uključeni i potražni psi, češki turisti su locirani oko 19 sati.

PULA - Zbog poboljšanja hidroloških prilika i povećanja izdašnosti izvorišta voda koja su u sustavu vodoopskrbe Istarske županije istarski župan Ivan Jakovčić jučer je opozvao mjere redukcije korištenja voda I. stupnja za vodoopskrbno područje županije Kako se navodi u priopćenju za javnost iz ureda Istarske županije, za provedbu tog Zaključka zaduženi su javni isporučitelji vodnih usluga u Istarskoj županiji koji su dužni izvijestiti o prestanku mjera redukcije. U Istri je prvi stupanj redukcije korištenja voda uveden 23. srpnja zbog iznimno nepovoljnih hidroloških prilika kao i nepovoljne izdašnosti izvorišta, a trebao je doprinijeti održivosti i stabilnosti vodoopskrbnog sustava.

(Hina) xvkn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙