FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijela kuća: Briga za izraelsku sigurnost "jača no ikad"

Autor: vrad
WASHINGTON, 24. rujna 2012. (Hina/AFP) - Briga Sjedinjenih Država za sigurnost Izraela "jača je no ikad", istaknula je u ponedjeljak Bijela kuća.

Odgovarajući na pitanje o stalnim pritiscima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Obama je rekao u nedjelju na američkoj postaji CBS-u da je suglasan s njime kako treba sve učiniti da Iran ne dođe u posjed nuklearnog oružja.

No "kada je riječ o odlukama u vezi s našom nacionalnom sigurnosti, jedini pritisak na koji reagiram jest onaj da treba učiniti sve što je dobro za američki narod i u tom slučaju ću se izolirati od svake buke iz okoline", dodao je.

Ekipa republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 6. studenoga Mitta Romneyja, ocijenila je da te izjave pokazuju nedostatak potpore demokratskoj vladi u Izraelu.

"Predsjednik SAD-a ne smije iznevjeriti kada je riječ o opredijeljenosti i odlučnosti da bude solidaran s našim najvjernijim demokratskim saveznikom", rekla je Ileana Ros-Lehtinen, predsjednica vanjskopolitičkog odbora Predstavničkog doma.

No Obamin glasnogovornik Jay Carney rekao je u ponedjeljak kako je "predsjednik jasno poručio da je njegova briga i briga ove zemlje (SAD-a) za izraelsku sigurnost jača no ikad i da je zapravo neupitna".

Carney je usto odbio republikanske kritike u vezi s drugim dijelom razgovora za CBS u kojemu je put zemalja u kojima se dogodilo Arapsko proljeće nazvao "neravnim".

Republikanci su mu predbacili da je tako podcijenio pogibiju četvorice Amerikanaca, među kojima i veleposlanika u Libiji, 11. rujna u Bengaziju.

"Te su izjave očajne i ujedno sramotne", uzvratio je Carney.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙