FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana 13. humanitarna trka Terry Fox Run

Autor: nles
ZAGREB, 23. rujna 2012. (Hina) - Središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run održalo se danas po trinaesti put na zagrebačkom jezeru Jarun, a okupilo je više od 10.000 građana koji su trčanjem, rolanjem, hodanjem, vožnjom bicikla i kupnjom majica podržali borbu protiv raka, priopćio je organizator.

Ovogodišnje izdanje međunarodne akcije, koja je u proteklih trinaest godina u Hrvatskoj okupila više od 60.000 sudionika, obilježili su rekordi u prodaji majica koje su rasprodane prije samog početka trke.

Okupljene su na Jarunu, uz ostale, pozdravili Bill McCrimmon, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Kanade u Republici Hrvatskoj, te predstavnici više ministarstava, Predsjednika Republike, Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka, Klinike za dječje bolesti te Institua Ruđer Bošković.

Akciju su svojim dolaskom podržali i Darko Kralj, hrvatski paraolimpijac i osvajač srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu, te David Špiler, rukometaš kluba Zagreb. Svoju su podršku iskazali i hokejaši Medveščaka, prva vrhunska sportašica s invaliditetom u Hrvatskoj te sudionica čak četiri Paraolimpijade Ana Sršen koja je preboljela istu bolest kao i Terry Fox, te Robert Knjaz i Duje Draganja.

Cilj je trke Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 4.500.000 kuna. Dio prikupljenog iznosa ove će se godine donirati Institutu Ruđer Bošković za nabavu kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima, dok je dio namijenjen Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj u svrhu kupnje dva neinvazivna monitora koji se koriste u prepoznavanju boli kod djece. Doprinos humanitarnoj akciji moguće je dati do kraja godine pozivom na humanitarni broj 060 800 400.

Zahvaljujući donacijama prikupljenim u prijašnjim akcijama, na Institutu Ruđer Bošković po prvi se put odvijaju testiranja genetskih predispozicija za nastanak raka dojke kod žena s opterećenom anamnezom, a Klinici za dječje bolesti Zagreb omogućeno je opremanje Centra za transplantaciju koštane moždine.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

(Hina) pp yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙