FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen zbornik radova o književniku fra Stanku Petrovu

Autor: mkov
ZAGREB, 21. rujna 2012. (Hina) - Zbornik radova sa 7. neretvanskih književnih, znanstvenih i kulturnih susreta održanih od 29. rujna do 1. listopada 2011. u Metkoviću, Pločama, Opuzenu te Humcu/Ljubuškom "Dr. fra Stanko Petrov - hrvatski franjevac, jezikoslovac, književnik" objavili su Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti iz Opuzena te zagrebački nakladnik HKZ-Hrvatsko slovo.

Fra Stanko Petrov je rođen u Metkoviću 8. siječnja 1887., a umro u Sinju 13. ožujka 1963. U Franjevačkoj gimnaziji u Sinju predavao je grčki, latinski i hrvatski jezik, a 1922. pokrenuo je časopis "Gospa Sinjska". Široj javnosti je poznat po svojim znanstvenim i književnim spisima, a između ostalih surađivao je i u "Bogoslovskoj smotri", "Hrvatskoj enciklopediji", "Hrvatskoj straži", "Obzoru", "Seljačkim novinama" i "Katoličkom listu". Pisao je prozu i poeziju te teološke, filološke i književne rasprave.

Autori radova - fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, Stipe Botica i Josip Tomašić, Ivan J. Bošković, Vladimir Lončarević, fra Andrija Nikić, Bruno Pezo, Davor Nikolić, Božidar Petrač, Ante Sekulić, Blaž Toplak, Anđela Vidović, Domagoj Vidović, fra Žarko Ilića te Stjepan Šešelj - osvijetlili su značajke književnoga i znanstvenog opusa fra Stanka Perova, a bibliografiju njegovih radova sastavili su Fra Karlo Kosor i fra Hrvatin Gabrijel Jurišić. Kronologiju znanstvenoga skupa obradila je Dubravka Vidak.

"Zbornik radova fra Stanku Petrovu" (234 str.) bit će predstavljen na 8. neretvanskim suretima, posvećenim ove godine hrvatskom pjesniku emigrantu fra Lucijanu Kordiću, a koji se održavaju od 27. do 29. rujna u Neumu, Metkoviću, Pločama, Opuzenu i Čitluku.

(Hina) xmkov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙