FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčkoj treba dulji rok za otplatu duga, Španjolska mora zatražiti pomoć - IIF

Autor: vmom
BEIJING, 18. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) trebali bi Grčkoj omogućiti niže kamatne stope na zajmove u sklopu 130 milijardi eura vrijednog paketa pomoći i produljiti rok za njihovu otplatu za još barem dvije godine, kazao je čelnik Instituta za međunarodne financije (IIF) Charles Dallara.

Ujedno je naglasio da bi Atena mogla ishoditi poboljšane uvjete otplate duga tek nakon što ispuni preuzete obveze po pitanju fiskalnih reformi.

"Čim to ostvari, a uvjeren sam da će tako biti, Europa i MMF odmah bi trebali produljiti rok za otplatu i omogućiti dodatnu skromnu financijsku potporu kako bi se tim produljenjem postigao ciljani efekt", kazao je Dallara u utorak na tiskovnoj konferenciji tijekom posjeta Beijingu.

"Potrebno je svega oko 15 do 20 milijardi eura, što je može lako namaknuti djelomice i spuštanjem na povoljniju razinu kamata na zajmove Europe i MMF-a Grčkoj", dodao je.

Ustvrdio je pritom da su mjere za rješavanje grčke dužničke krize previše fokusirane na kratkoročnu štednju a premalo na poboljšanje konkurentnosti zemlje u dugoročnoj perspektivi.

Glavni pregovarač skupine grčkih kreditora ujedno je izrazio zadovoljstvo novim programom kupnje obveznica posrnulih članica eurozone, koji je nedavno objavila Europska središnja banka (ECB). Upozorio je i na rizik njegova neuspjeha.

"Najava ECB-ova programa vrlo je odvažna s jedne strane, no neće donijeti priželjkivane rezultate ako Španjolska i Italija ne zatraže od EU-a i MMF-a da odobre njihove gospodarske programe. Ne budu li vlade provodile programe reformi utemeljene na preporukama Europske komisije, golema potencijalna potpora ECB-a ostat će na razini potencijala i neće se realizirati u konkretnom smislu", istaknuo je.

Španjolska je prošli tjedan ministrima financija eurozone najavila da će do kraja rujna objaviti konkretne rokove za provedbu strukturnih reformi.

Najava novog ECB-ova programa kupnje obveznica pozitivno je odjeknula na tržištima obveznica, oštro smanjivši troškove zaduživanja Španjolske, no analitičari i političari smatraju da je samo pitanje vremena kada će Madrid predati zahtjev za pomoći, s obzirom na velike potrebe za financiranjem do kraja godine i produbljenu recesiju.

Španjolsko ministarstvo financija danas je uspješno prodalo 4,6 milijardi eura trezorskih zapisa, uz nižu cijenu nego na prethodnoj sličnoj aukciji. Ona je ipak i dalje relativno visoka budući da i dalje nije sigurno da će Madrid zatražiti paket pomoći i time stvoriti preduvjete za uključivanje u ECB-ov program kupnje obveznica država zapalih u teškoće.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙