FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Platforma 112: u suzbijanju korupucije učinjen korak unatrag

Autor: dmak
ZAGREB, 18. rujna 2012. (Hina) - Organizacije civilnog društva okupljene u Platformu 112 priopćile su danas da su zabrinute za nastavak borbe protiv korupcije jer smatraju da je Ministarstvo pravosuđa napravilo korak unatrag kad je u javnu raspravu početkom rujna uputilo nekoherentan Nacrt Akcijskog plana uz nacionalnu Strategiju suzbijanja korupcije.

Tim bi se planom trebale koordinirati aktivnosti brojnih tijela vlasti u sprječavanju i razotkrivanju korupcije, no ne zadovoljava niti jedan od nužnih elemenata smislenih akcijskih planova, smatraju u Platformi 112. Upozoravaju da u njemu nema analize stanja, korupcijski rizici nisu identificirani, ciljevi nadležnih tijela nisu dovoljno specifični ni mjerljivi, a većina predloženih aktivnosti nema obrazloženja ni adekvatne resurse.

S obzirom da sadržaj i kvaliteta nacrta Akcijskog plana upućuju na zaključak da će se glavni pomaci u suzbijanju i borbi protiv korupcije opet dogoditi "slučajno" ili barem neovisno o svemu planiranome, od ministra pravosuđa Orsata Miljenića, koji je predsjednik Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije, tražimo jasno preuzimanje odgovornosti, ističe se u priopćenju Platforme 112.

Po njima neka ključna tijela spomenuta su tek simbolično (upravni nadzor) ili nikako (Državni inspektorat). U odnosu na glavni antikorupcijski alat - pravo građana na pristup informacijama, u nacrtu Akcijskog plana Ministarstva pravosuđa nije ni spomenut aktualni proces promjena Zakona o pravu na pristup informacijama, kao ni dodatna sredstva potrebna za provedbu zakona i edukaciju službenika.

S druge strane, ističe se važna uloga Ministarstva poljoprivrede koje planira "redovito osvježavati upisnike na internetskim stranicama" s fokusom na registre cijepljenih pasa i trgovaca stokom. Dok će država osigurati da vlasnici pasa imaju sve potrebne isprave o svojim ljubimcima, te da se javno dostupni podaci o cijepljenim psima usklađuju jednom mjesečno, takav registar i dalje nije u planu za donatore političkih stranaka i kampanja, navodi se u priopćenju Platforme 112.

Upozoravaju da se regulacija sukoba javnih i privatnih interesa nimalo ne problematizira, a ni Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa još nije izabrano, a od njega se očekuju prvenstveno edukativne i promotivne aktivnosti sa zasad nedefiniranim sredstvima. Sustav zaštite zviždača ostat će bez odgovora na probleme sekundarne viktimizacije zviždača, drže u Platformi 112.

Sprječavanje korupcije u gospodarstvu planira se putem raznih inspekcija, ali bez spomena Državnog inspektorata i inspekcije rada. O korupciji u trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu neće se koordinirano brinuti, dok će za brigu o nekretninama u državnom vlasništvu konkurirati i Agencija za upravljanje državnom imovinom i Državni ured za upravljanje državnom imovinom, stoji, uz ostalo, u priopćenju.

(Hina) pp/xdm yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙