FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN proširio popis osumnjičenih u Siriji za ratne zločine

Autor: spuc
ŽENEVA, 17. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Istražitelji UN-a izvijestili su u ponedjeljak da su proširili tajni popis sirijskih dužnosnika i vojnih jedinica osumnjičenih da su počinili ratne zločine tijekom 18-omjesečnih sukoba snaga predsjednika Bashara al Assada i njegovih protivnika.

Istražitelji zaduženi za ljudska prava i predvođeni Paulom Pinheirom kazali su da su prikupili "iznimnu i impresivnu količinu" dokaza te su pozvali Vijeće sigurnosti UN-a da pitanje Sirije proslijedi stalnom Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Britanija i Francuska poručuju da je došlo vrijeme za proslijeđivaje pitanja Sirije tom sudu UN-a u Den Haagu no diplomati podsjećaju da je za to potreban konsenzus u Vijeću sigurnosti u kojem su Rusija i Kina do sada blokirale sve pokušaje osude Sirije.

"Teške povrede ljudskih prava sve su brojnije, i svojom učestalošću i razmjerima", kazao je Pinheiro vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi pred kojim je podnio redovito izviješće.

Pinheiro je podnio izviješće u kojem se navodi da su i vladine snage i savezničke milicije počinile ratne zločine uključujući ubojstva i zlostavljanje civila.

Dodao je kako su ti militanti radikalizirali pobunjenike koji su također počinili zločine.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙