FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovačka snizila prognozu rasta za 2013.

Autor: mpuk
BRATISLAVA, 17. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Slovačko gospodarstvo iduće će godine rasti sporije nego što se ranije očekivalo zbog slabije potražnje za slovačkim izvozom i utjecaja državnih mjera štednje, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo financija.

Izvozno orijentirano slovačko gospodarstvo zasad odolijeva trendu pada aktivnosti u eurozoni zahvaljujući snažnoj potražnji za automobilima Volkswagena i Kia Motorsa, koji se proizvode u slovačkim tvornicama.

Slovačka je u proteklom desetljeću privukla značajan priljev ulaganja u nove tvornice automobila daleko nižim troškovima rada nego u susjednim zapadnoeuropskim zemljama.

U međuvremenu je slabljenje globalnog gospodarstva počelo utjecati i na dosada uspješno slovačko gospodarstvo, navodeći ministarstvo da snizi prognozu rasta za 2013. na 2,1 posto, s prijašnjih 2,6 posto. Prognoza za tekuću godinu potvrđena je na 2,5 posto.

"Prognoza gospodarskog rasta snižena je uglavnom zbog pogoršanja izgleda za naše ključne poslovne partnere", uključujući Njemačku, objavio je Institut za financijsku politiku.

"Dodatni blagi utjecaj generirat će mjere konsolidacije potrebne kako bi se snizio proračunski manjak ispod tri posto bruto domaćeg proizvoda", navodi se u priopćenju.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙