FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Panetta: Teritorijalni sporovi u Aziji mogu uzrokovati rat

Autor: vrad
TOKIO, 16. rujna 2012. (Hina/AFP) - Sadašnji teritorijalni sporovi u Aziji, napose između Kine i nekoliko zemalja u regiji, mogli bi prouzročiti rat ako vlade tih zemalja nastave sa "svojim provokacijama", poručio je u nedjelju američki ministar obrane Leon Panetta.

"Zabrinut sam kada vidim da zemlje sudjeluju u različitim provokacijama i da to može potaknuti nasilje i na koncu se završiti sukobom", rekao je Panetta po dolasku u Tokio, odgovarajući na pitanje o sukobu Pekinga i Tokija zbog manjeg otočja u Istočnom kineskome moru.

"A taj bi se sukob mogao proširiti", upozorio je još Panetta koji počinje putovanje Azijom tijekom kojega će posjetiti Kinu, dok u odnosima Pekinga i Tokija vlada dosad rijetko viđena napetost.

U središtu spora, koji je ovog vikenda u više kineskih gradova pokrenuo brojne i žestoke prosvjede protiv Japana, je skupina nekoliko otoka u Istočnom kineskome moru koje Japanci zovu Senkaku a Kinezi Diaoyu. Pravo na to otočje, u čijem se podmorju možda kriju nalazišta nafte i plina, polaže i Tajvan.

Odluka japanske vlade donesena početkom ovog tjedna da kupi te otoke od privatnog vlasnika i da ih tako nacionalizira, izazvala je žestoku reakciju Pekinga koji je poslao nekoliko brodova da nekoliko sati kruže oko arhipelaga kako bi pokazao da pripadaju Kini.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙