FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban: izraelski napad neprihvatljiv kao i iranski odgovor

Autor: vrad
PARIZ, 15. rujna 2012. (Hina/AFP) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ocijenio je da bi izraelski vojni udar na Iran bio "neprihvatljiv" kao i iranski protunapad te je rekao da je "veoma zabrinut zbog oštre retorike" o tom pitanju.

"Udar na jednu zemlju je neprihvatljiv, ideja o protunapadu isto tako nije prihvatljiva", rekao je Ban u razgovoru za emisiju "Međunarodna pitanja" TV5Monde/RFI/Le Mondea koja je snimljena u petak ujutro, a prikazat će se u nedjelju.

"Veoma sam zabrinut zbog iznimno oštre političke retorike o možebitnom vojnom udaru i o mogućem odgovoru. To nam ne pomaže", rekao je pozivajući na "dijalog" kako bi se riješio sukob zbog nastavka iranskog nuklearnog programa.

Ban je ocijenio da je "glavni problem" odbijanje Iranaca da dopuste inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da uđu u njihove centrale.

Trideset pet zemalja članica Vijeća guvernera IAEA-e donijelo je u četvrtak navečer rezoluciju u kojoj osuđuju neprestano jačanje nuklearnih aktivnosti Islamske Republike Irana koja krši UN-ove rezolucije kojima se traži da ih prekine.

Svjetske velesile, autori teksta rezolucije, ističu ujedno kako je važno zaključiti ugovor s Iranom kojim bi se inspektorima IAEA-e omogućio lakši pristup nekim centralama, pojedincima i dokumentima radi utvrđivanja naravi iranskog nuklearnog programa za koji iranske vlasti tvrde da ima isključivo civilnu namjenu.

"Ako Iranci doista žele imati nuklearnu energiju u miroljubive svrhe, moraju u cijelosti ispuniti zahtjeve iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP)", "potpuno surađivati s IAEA-om" i "provesti rezolucije Vijeća sigurnosti", istaknuo je Ban koji je tu poruku uputio koncem kolovoza u Teheranu, u nazočnosti iranskih čelnika.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙