FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU oštro osudila napade na diplomatske misije

Autor: dmus
BRUXELLES, 14. rujna 2012. (Hina) - Europska unija zatražila je u petak navečer od vlasti zemalja u kojima je izbilo nasilje zbog protuislamskog filma da zajamče sigurnost diplomata i da "odmah pozovu na mir i suzdržanost".

"Najoštrije osuđujem napade na diplomatske misije u nekoliko zemalja koji su... rezultirali gubitkom ljudskih života i uništenjem materijalnih dobara u nekoliko gradova", rekla je u pisanoj izjavi visoka povjerenica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Deseci tisuća muslimana prosvjedovali su u petak, najviše u arapskim zemljama poput Tunisa i Sudana, protiv filma snimljenog u SAD za koji smatraju da ponižava islam, pri čemu je u nasilju poginulo pet ljudi.

Izrazivši "veliku zabrinutost" zbog tih događaja, Ashton je "pozvala vlasti u svim (nasiljem) zahvaćenim zemljama da hitno zajamče sigurnost diplomatskih misija i zaštite diplomatsko osoblje"

"Presudno je da čelnici pogođenih zemalja smjesta pozovu na mir i suzdržanost, kao što je to već bio slučaj u više zemalja", dodala je.

Nešto prije je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u pisanoj izjavi osudio "potpuno neprihvatljive" napade na njemačko i britansko veleposlanstvo u Kartumu.

Ti su napadi "protivni svim pravilima civiliziranog svijeta i ništa ih ne može opravdati", poručio je Barroso.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙