FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gondolom od Beča do Budimpešte

Autor: ilov
BEČ, 14. rujna 2012. (Hina/APA) - Venecijanski gondolijer Vittorio Orio, poznat po neobičnim pustolovinama s gondolom, u petak je krenuo na plovidbu gondolom Dunavom od Beča do Budimpešte.

Uoči polaska, 71-godišnji Orio je izjavio kako je sretan da u visokoj životnoj dobi još uvijek poduzima stvari koje se čine nemogućima. Orio je još kao dijete naučio upravljati gondolom.

"Gondola za Europu" glasi geslo Oriova pothvata. Predviđeno je da plovidba od Beča do Budimpešte traje pet dana, u etapama dugom 55 do 65 kilometara.

"Prvi mi je cilj Bratislava", izjavio je gondolijer, koji se nada da mu vremenski uvjeti neće činiti poteškoće u plovidbi.

Najveći je problem vjetar, i to vjetar u provu, koji može i prekinuti plovidbu, pojasnio je novinar Tullio Cardona, koji će u u motornom čamcu pratiti gondolijera na njegovoj plovidbi kroz Austriju, Slovačku i Mađarsku. Najzanimljivije snimke s plovidbe bit će objavljene na Youtubeu, a u planu je i knjiga o plovidbi.

Orio već ima dosta iskustva u neobičnim pothvatima. 2001. je gondolom preplovio La Manche, a uspješno je prebrodio i Messinski tjesnac između Sicilije i talinanskog kopna. Svojom je gondolom putovao i iz Venecije do Rima, kako bi posjetio papu.

Plovidbom od Beča do Bundimpešte, započetom u petak, Orio želi naglasiti važnost prijateljstva među narodima.

"I Dunav malo povezuje Europu", izjavio je uoči polaska.

Njegovu plovidbu podupire talijanska udruga pomoraca, a ovim pothvatom Orio pomaže znanstveno istraživanje liječenja leukemije kod djece.

(Hina) xilov ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙