FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optužnica za masovna ubojstva Bošnjaka iz Višegrada i Rogatice

Autor: rmav
SARAJEVO, 13. rujna 2012.(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u četvrtak kako je podignulo optužnicu protiv trojice bivših pripadnika policije i vojske bosanskih Srba koji se terete za masovna ubojstva i ratne zločine počinjene nad Bošnjacima na području Višegrada u istočnoj Bosni.

Optuženi su Predrag Milisavljević (54), za kojega se navodi kako je nastanjen na Kanarskim otocima, te Miloš Pantelić (47) i Ljubomir Tasić (56), obojica iz Višegrada.

Sva trojica osumnjičenih uhićena su ranije i nalaze se u pritvoru.

Istragom je utvrđeno kako su Milisavljević i Pantelić kao pričuvni policajci te Tasić kao pripadnik vojske Republike Srpske 1992. godine sudjelovali u masovnom progonu Bošnjaka iz Višegrada pri čemu su počinili i ubojstva, zlostavljanja i protuzakonita zatvaranja civila.

Milisavljevića i Pantelića tereti se i za ratne zločine nad Bošnjacima prognanim iz mjesta Rogatica.

Zatočenim bošnjačkim civilima iz tog gradića su u Višegradu 15. lipnja 1992. godine oduzeli osobna dokumenta, novac, zlato i druge dragocjenosti, ruke su im vezali žicom a potom ih autobusom odvezli do jedne špilje gdje su ih strijeljali.

Masakr je preživio samo jedan civil a ubijeno je 48 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, među kojima jedanaest iz obitelji Kustura, devet iz obitelji Karaman te šest iz obitelji Omerović.

Optužnicu protiv Milisavljevića, Pantelića i Tasića treba potvrditi Sud BiH.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙