FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turkmenistan traži u Latviji luke za izvoz plina

Autor: mpuk
RIGA, 11. rujna 2012. (Hina/AFP) - Predsjednik plinom bogatog Turkmenistana u utorak je kazao da njegova država razmišlja o tome da latvijske luke uključi u novi koridor za izvoz tog energenta.

Na početku dvodnevnog državnog posjeta Latviji predsjednik Gurbangulji Berdimukhamedov naglasio je da podržava razvoj međunarodnog prometnog koridora koji bi preko Crnog mora povezao Kaspijsko more s Baltičkim morem.

"Moguće je da ćemo koristiti vaše luke", kazao je predsjednik Turkmenistana novinarima i latvijskom kolegi Andrisu Berzinsu na zajedničkoj konferenciji za novinstvo.

"Ako latvijske luke imaju konkretne prijedloge, bit će nam drago da ih razmotrimo", dodao je.

Turkmenistan tvrdi da ima pete najveće zalihe prirodnog plina u svijetu, a britanska revizorska kuća Gaffney, Cline and Associates procjenjuje da su možda i druge najveće u svijetu.

I Kina i zapadne zemlje nastoje osigurati poslove u toj srednjoazijskoj zemlji koja tek počinje surađivati sa stranim tvrtkama.

U srijedu turkmenistanski predsjednik i njegova delegacija planiraju obići luku u Rigi, inače početnu točku željezničke transportne veze koja se proteže preko Rusije i središnje Azije.

Latija nastoji ishoditi financijsku potporu Europske komisije za gradnju terminala za ukapljeni prirodni plin, u čemu joj konkuriraju susjedne baltičke zemlje Estonija i Litva.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙