FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 11. rujna

Autor: mbuj
ZAGREB, 10. rujna 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za utorak, 11. rujna:

DUBROVNIK - Predsjednik Republike Ivo Josipović nazočit će predstavljanju prijevoda Statuta grada Dubrovnika iz 1272. godine na engleski jezik: "The Statute of Dubrovnik of 1272" (12 sati, Državni arhiv, Palača Sponza). Predviđeno je obraćanje predsjednika Republike.

- Navečer, u 20 sati, predsjednik Republike Ivo Josipović nazočit će svečanom otvorenju 21. kongresa Europskog društva za maksilofacijalnu kirurgiju (Knežev dvor). Predviđeno je obraćanje predsjednika Josipovića.

ZAGREB - Svečanost obilježavanja Dana Hrvatskih voda - 136 godina organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj održat će se u Hrvatskim vodama. Svečanosti će nazočiti potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, a u ime Vlade Republike Hrvatske zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza potpisat će sporazum s Europskom komisijom BRUSSELEX o sufinanciranju izgradnje sustava odvodnje i pročićavanja otpadnih voda grada Siska sredstvima IPA pretpristupnog fonda, ukupne vrijednosti 32.705.686 eura. O projektima i ulaganjima u ovaj sektor govoriti će ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić. U Hrvatskim vodama navode kako je obilježavanje Dana Hrvatskih voda prigoda da se javnost upozna s relevantnim informacijama o stanju voda, te o naporima vodnoga gospodarstva da se postojeće stanje voda i upravljanja vodama očuva tamo gdje je ono dobro, odnosno da se poboljša tamo gdje je potrebno. U godini koja je iznimno bitna za RH, u kojoj smo na pragu ulaska u EU, vodno gospodarstvo daje značajan doprinos svim svojim segmentima, ističu u Hrvatskim vodama (11 sati, zgrada Uprave Hrvatskih voda, Ulica grada Vukovara 220).

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić sa suradnicima posjetit će Klinički bolnički centar Zagreb na Rebru gdje će pustiti u rad PET/CT uređaj (10,30 sati, dvorana Hugo Botteri, Edukacijski centar). Događaju će prisustvovati ravnatelj KBC-a doc. Zlatko Giljević, ravnatelj HZZO-a prim. Siniša Varga, ravnatelji zagrebačkih bolnica, predstojnici onkoloških klinika i drugi uzvanici. Nakon puštanja u rad PET/CT-a ministar Ostojić dat će izjavu za medije u 11,15 sati.

ZAGREB - Svečano otvaranje twinning light projekta "Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova za prevenciju kriminaliteta" financiranog unutar EU IPA 2008 programa za Republiku Hrvatsku. Cilj tog projekta vrijednog 200.000 eura, u trajanju od osam mjeseci, je jačanje kapaciteta MUP-a u području prevencije kriminaliteta, usklađivanje s europskim standardima te usvajanje najboljih europskih iskustava u tom području. O projektu će govoriti ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, prvi savjetnik i šef Odjela za provedbu projekata 1, Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Luigi Mario Barile, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Hans Peter Annen, zamjenik predsjednika policije Baden-Württemberga Gerhard Klotter, voditelj projekta države članice Joachim Schneider te voditelj projekta države korisnice Mato Blažanović (10 sati, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije, Ilica 335).

ZAGREB - Svečanost otvorenja twinning projekta "Jačanje kapaciteta za provedbu nadzora prekograničnog prometa otpadom". Nazočnima će se obratiti ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode i voditelj programa Hrvoje Dokoza, veleposlanik Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren i veleposlanica Republike Austrije Andrea Ikić Böhm, nakon čega će twinning partneri predstaviti projekt. Cilj projekta je ojačati kapacitete za provedbu nacionalnih i međunarodnih propisa vezanih uz prekogranični promet otpadom te unaprijediti postupanje Ministarstva zaštite okoliša i prirode i drugih ključnih dionika u području nadzora prekograničnog prometa otpadom. Vrijednost projekta je 1.160.000 eura, a financira ga Europska unija u okviru IPA programa 2009 i sufinancira Republika Hrvatska. Projekt zajednički provode Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Austrijska agencija za okoliš a provedba traje do veljače 2014. godine (15 sati, Hrvatska gospodarska komora, vijećnica, Roosveltov trg 2).

ZEMUNIK DONJI - U povodu održavanja međunarodne vojne vježbe "Jackal Stone 12" u vojarni "Zemunik Donji" održat će se konferencija za medije (10 sati). Na konferenciji će sudjelovati zamjenik zapovjednika vježbe, brigadni general Ivan Jurić i direktor vježbe brigadir Martin Starčević. "Jackal Stone 12" najveća je međunarodna vojna vježba specijalnih postrojbi u Europi, koja za cilj ima proširiti suradnju i interoperabilnost između oružanih snaga zemalja sudionica, u svrhu jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti, uvježbavanja postupaka te podizanja razine sposobnosti planiranja i provedbe aktivnosti postrojbi za specijalna djelovanja (predstavnici medija trebaju doći u vojarnu "Zemunik Donji" najkasnije do 9,45 sati).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu povratka hrvatske paraolimpijske delegacije s Paraolimpijskih igara u Londonu (11 sati, hotel Antunović, dvorana Tomislav, Zagrebačka avenija 100 A).

ZAGREB - Suđenje HDZ-u, njegovom nekadašnjem predsjedniku i premijeru Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u slučaju "Fimi media" trebalo bi se nastaviti svjedočenjem bivšeg direktora Hrvatske elektroprivrede Ivana Mravka. On je jedan od prvih šefova javnih tvrtki koji je progovorio o izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi medija. Zbog toga je od tužiteljstva dobio i tzv. oprosnicu odnosno pisanu potvrdi da, u zamjenu za svjedočenje, neće biti optužen u ovom postupku. HDZ i njegove bivše čelnike tereti se da su državu oštetili za više od 70 milijuna kuna (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB- U nastavku suđenja Tomislavu Merčepu optuženom da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a odgovoran za ubojstva, zlostavljanja i pljačku srpskih civila 1991. na zagrebačkom, kutinskom i pakračkom području trebali bi biti ispitani Josip Manolić koji je 1991. bio predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka i Živko Juzbašić, tadašnji član vlade nacionalnog jedinstva (9 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Program obilježavanja Dana europske baštine započinje izložbom "Slike baštine – Između dokumentacije i umjetnosti" u Galeriji Klovićevi dvori koju će otvoriti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić (19 sati). Dane europske baštine Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture ove godine obilježava od 11. rujna do 7. listopada. U obilježavanju sudjeluju: Galerija Klovićevi dvori, Društvo povjesničara umjetnosti, Institut za povijest umjetnosti, Hrvatski restauratorski zavod, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Muzej grada Zagreba, MDC, Europski dom Dubrovnik, Muzej ovčarstva Lubenice, Filozofski fakultet u Zagrebu, Filozofski fakultet u Rijeci, Muzej Like u Gospiću, Zagrebačka zajednice tehničke kulture i Fotoklub Zagi.

ZAGREB - Završna konferencija projekta stručnog usavršavanja "Strategije učenja i poučavanja hrvatskoga jezika kao inoga jezika" (2011 – 2012). Osim predavanja hrvatskih i austrijskih stručnjaka, bit će predstavljeni glavni rezultati projekata, mreža 30 osposobljenih učitelja razredne nastave, učitelja i nastavnika hrvatskog jezika, stručnih suradnika, ravnatelja i savjetnika Agencija za odgoj i obrazovanje te publikacija "Inojezični učenik u okruženju hrvatskoga jezika – okvir za uključivanje inojezičnih učenika u odgoj i obrazovanje na hrvatskome jeziku". Svrha provođena projekta bila je osigurati stručno usavršavanje za učitelje i nastavnike hrvatskoga jezika, učitelje razredne nastave koji poučavaju učenike koji ne znaju ili nedostatno znaju hrvatski jezik, a imaju pravo na školovanje u Hrvatskoj. Projekt je organizirala i provela Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s K-education projektnim uredom u Zagrebu koji djeluje po nalogu Saveznog ministarstva nastave, umjetnosti i kulture Republike Austrije. Pokrovitelji projekta bili su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Gradski ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba (9 sati, Gradska skupština, Ulica Svetog Ćirila i Metoda 5, dvorana A).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu druge sezone koncerata Glazbenog salona Gvozdanović i predstavljanja obavljenih restauratorskih radova na klaviru iz Zbirke Anke Gvozdanović. Projekt Glazbeni salon Gvozdanović 2012. predstavit će pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, voditeljica projekta Glazbeni salon Gvozdanović 2012. Vesna Ledić te Tomislav Faulend, restaurator Heferer d.o.o. - prve hrvatske gradionice orgulja, harmonija i glasovira (12 sati, Palača Gvozdanović, Visoka 8).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Mate Kovačević

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙