FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava Hrvatskog olimpijskog dana u parku Mladost

Autor: lbak
ZAGREB, 10. rujna 2012. (Hina) - Povodom dana osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) danas se u Sportskom parku Mladost održava proslava olimpizma i sporta - Hrvatski olimpijski dan (HOD), s ciljem poticanja djece i mladeži na aktivno bavljenje sportom te promicanje vrijednosti olimpizma.

Proslava je održana u spomen na 10. rujna 1991. godine kada je u zagrebačkom hotelu Esplanade održana utemeljiteljska sjednica Hrvatskog olimpijskog odbora.

HOD se ove godine obilježava u suradnji s Hrvatskim akademskim športskim klubovima (HAŠK) Mladost, a na priredbi u parku Mladost prikazan je 21 sport zastupljen u sastavnim klubovima HAŠK Mladost.

Okupljena djeca, imala su prigodu, uz druženje sa sportašima, upoznati razne sportove od atletike, juda, mačevanja, plivanja, rugbyja, stolnog tenisa do vaterpola, a na prigodnim štandovima predstavili su se zagrebačka Športska gimnazija i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša rekao je da su hrvatski sport te naše sportašice i sportaši najprepoznatljiviji i najjači hrvatski brand koji daje nemjerljiv doprinos promociji Hrvatske. Tako je na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Londonu Hrvatska u konkurenciji 204 zemlje, koje su sudjelovale na Igrama, zauzela 25. mjesto po broju osvojenih medalja te 10. mjesto u konkurenciji 49 zemalja Europe, te sedmo u svijet kada se komparira broj osvojenih odličja sa brojem stanovnika.

Predsjednik HAŠK-a Mladost, Damir Karlović kazao je da je HOD mjesto na kojem žele pokazati što znači hrvatski sport te okupiti djecu kako bi lakše mogli odabrali sport kojim se žele baviti kako bi postali dobri građani.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić istaknuo je da su 33 medalje osvojene u 21 godinu postojanja HOO-a na zimskim i ljetnim olimpijskim igrama uspjeh hrvatskog sporta dodavši da je nužno podržati sport i omogućiti mladima bavljenje njime.

"Sport je važan za zdravlje društva, a uz to što razvija različite vještine, uči nas da igramo po pravilima", rekao je Bernardić pri tome se prisjetivši Milana Neralića, prvog Hrvata koji je osvojio brončanu medalju u mačevanju na Igrama druge olimpijade održane u Parizu 1900. godine.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da su Zagreb i Hrvatska u posljednjih 21 godinu prepoznati kao svjetska sportska sila te da ga kao zagrebačkog gradonačelnika posebno raduje kada netko od zagrebačkih sportaša postigne sportski uspjeh izdvojivši pri tome bacačicu diska Sandru Perković.

U ime ministra znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Željka Jovanovića okupljenima se obratio njegov pomoćnik Petar Skansi čestitavši HOO-u njegov dan i naglasio dobru suradnju MZOS i HOO-a.

(Hina) xlbak yad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙