FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački veleposlanik obišao kosturnicu na Viktorovcu

Autor: ssis
SISAK, 10. rujna 2012. (Hina) - Veleposlanik SR Njemačke u Hrvatskoj Hans Peter Annen i vojni izaslanik pukovnik Ralf Mayer danas su u Sisku obišli nedavno uređenu kosturnicu s posmrtnim ostacima 537 njemačkih vojnika iz Drugoga svjetskog rata na Gradskom groblju Viktorovac.

Veleposlanik je zahvalio njemačkom Nacionalnom savezu za skrb o njemačkim ratnim grobljima i Gradu Sisku koji su uredili zajedničku grobnicu. Spomen na poginule vojnike, daje nam nadu i za budućnost, mirnu i sretnu budućnost naše djece i unuka, kazao je veleposlanik te dodao kako je siguran da će Siščani spremno održavati zajedničku grobnicu.

Najzaslužnija za uređenje zajedničke grobnice Berlinčanka je Karin Ritter. U potrazi za sudbinom svog poginulog oca, poručnika Guentera Amelunga, koji je 1944. godine pokopan u Sisku, zauzela se za uređenje grobnice. Ona je na zajedničku grobnicu prosula njemačku zemlju, "rodnu grudu" svog oca.

Gosti su bili u pratnji predsjednika sisačkog Gradskog vijeća Veljka Novaka i direktorice Gradskih groblja Romane Martinović.

Prije obilaska kosturnice tijekom razgovora sa sisačkim gradonačelnikom Dinkom Pintarićem ocijenjeno je kako su i Hrvati i Nijemci svjesni koliko je važna uspomena na sve poginule vojnike i kako se zbog toga njihovim obiteljima, potomcima i prijateljima treba omogućiti da im mogu odati dostojnu počast.

(Hina) xssis ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙