FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 8. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - U povodu obilježavanja Međunarodnog dana fizioterapije danas je na košarkaškom igralištu na Jarunu organiziran niz aktivnosti u sklopu kojih građani od fizioterapeuta i stručnjaka mogu dobiti savjete o poboljšanju zdravlja, zdravim stilovima života i važnosti kretanja. "Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, ako nastavimo s ovakvim stilom i načinom života, čak 50 posto svjetskog stanovništva bit će pretilo do 2025. ", upozorila je predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić. Naglasila je da je osnovni razlog za to manjak kretanja. Rekla je da istraživanja ukazuju i na alarmantno stanje povećanja i drugih nezaraznih bolesti povezanih s manjkom pokretljivosti, kao što su dijabetes, bolesti krvožilnog sustava, osteoporoza i moždani udar. Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je važnost tjelesne aktivnosti, primjerice hodanja pola sata dnevno, naglasivši da se time ljudi mogu baviti u bilo kojoj dobi. Podsjetio je da u Hrvatskoj ima 4000 fizioterapeuta te dodao da su oni jedna od skupina ključnih zdravstvenih profesionalaca čija je uloga važna u postoperativnim procesima i oporavku. "Ljudsko tijelo jedan je od najsavršenijih mehanizama koje je dizajnirano za kretanje", rekao je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić. Poručio je kako je važnost ovakvih organiziranih aktivnosti upozoriti da se trebamo što više kretati. Fizioterapeuti danas na Jarunu pomoću upitnika "Promijeni stanje svoje tjelesne pokretljivosti" mjere pokretljivost građana, besplatno ih savjetuju o zdravim stilovima života, prevenciji boli u leđima, lošem držanju, ravnoteži, ravnim stopalima, a posjetitelji mogu sudjelovati u grupnim vježbama za prevenciju bolova kralježnice.

ZAGREB - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod prvi je sindikat koji je dobio presudu protiv Vlade, kao potvrdu da je Vlada 2007. godine u kolektivnim pregovorima za područje javnih službi pregovarala s nezakonito formiranim pregovaračkim odborom, izvijestio je predsjednik Sindikata Željko Stipić na današnjoj konferenciji za novinare. Tužba je podnesena 2007., nakon što tadašnja Vlada nije odgovarala na opetovane zahtjeve sindikata Preporod da sudjeluje u sindikalnim pregovorima iako ih je na to obvezivao Zakon o radu, ili je, napomenuo je Stipić, odgovarala bahato i arogantno. Presuda je donesena prije desetak dana na Općinskom radnom sudu u Zagrebu, i njome je Republici Hrvatskoj naloženo da sindikatu Preporod, za naknadu štete zbog povrede prava osobnosti, isplati 20 tisuća kuna i objavi presudu u dnevnim novinama. Tužbeni zahtjev da se temeljni Kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama, sklopljen 31. srpnja 2007., utvrdi ništetnim, je odbijen. Sadašnjoj vlasti "može se svašta predbaciti", ali ne i da "dogovara pregovore ispod stola", ocijenio je Stipić. Najavio je da će, kada presuda postane pravomoćna, sindikat Preporod cijeli iznos koji mu je dosuđen kao naknada štete, uplatiti u državni proračun. "Nama ne trebaju kune iz državnog proračuna jer to nisu ni Linićeve ni Mrsićeve kune, nego poreznih obveznika. Samo smo željeli dokazati da zakoni postoje da ih se poštuje i da ih nitko ne smije kršiti", istaknuo je Stipić. Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod očekuje da će taj sindikat u nove pregovore o izmjenama kolektivnih ugovora biti uključen na temelju Zakona o reprezentativnosti, i za to im ova presuda nije ključna.

ZAGREB - Upitan da komentira najave kako će se svim prosvjetarima, ukoliko ne uspiju pregovori, smanjiti plaće za 10 posto, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić je rekao kako se sada, "umjesto da se ispita odgovornost pregovarača s vladine strane", vraća na početak i pojavljuje "činovnički, bankarski mentalitet ministra Linića", koji će, ustvrdio je, linearnim smanjivanjem plaća pomiriti bilancu proračuna. Ako bi se to dogodilo ova Vlada više nema razloga niti dana opstati u ovoj zemlji, naglasio je Stipić, podsjetivši na predizborna obećanja prosvjetarima o povećanju izdvajanja u obrazovanje i poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju. "Ako se to radi na ovaj način, onda je netko posvađan s pameću i realnošću", dodao je.

SOLIN - Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić kritizirao je danas prakticiranje političke podobnosti, pozvao je na prevladavanje ideoloških predrasuda u hrvatskom društvu te upozorio na prezaduženost kreditima koja ugrožava budućnost mladih naraštaja u Hrvatskoj. "Potrebno je na svim razinama - vjerskoj, obiteljskoj, školskoj i društvenoj, odgajati za poštene i odgovorne kojima će biti strane veze i snalaženja, koverte i političke podobnosti", rekao mons Barišić u propovijedi predvodeći misu ispred Crkve Gospe od Otoka u Solinu u povodu blagdana Male Gospe, dana tog grada. Naglasio je kako je za odgoj važna i uloga medija rekavši kako je nužno da mediji "nadiđu logiku profita i senzacije". "Potrebna je škola vrijednosti, a ne ideologija. No, da bi se to u našem društvu ostvarilo potrebno je, poštujući sve različitosti, nadići ideološke predrasude kako one prošle tako i mladice iz njihovih panja, te ove koje su htjele svoju pravdu bez slobode kao i ove koje žele slobodu bez istine i odgovornosti", rekao je mons. Barišić. Upozorio je na zaboravljanje i omalovažavanje povijesti hrvatskog naroda, pa i one najnovije u koju su ugrađene tolike žrtve života. "Brisanjem identiteta i zaboravom naše povijesti ne nalikujemo li najgorim đacima koji ništa ne nauče i sve zaborave. Naglasio je kako živimo u mentalitetu dugova i prezaduženosti koji nas guši i oduzima zadovoljstvo o radost života. Dodao je kako je ulaganje u odgoj novih naraštaja "ulaganje u budućnost crkve i nacije". "Bez žrtve se ne može sagraditi ništa veliko. Zar bi bila moguća naša sloboda i neovisnost bez žrtava tolikih branitelja. Žrtva za našu slobodu i neovisnost Hrvatske uvijek treba ostati kao nešto najuzvišenije i sveto", kazao je mons Barišić, upitavši - znamo li reći mladima tko smo i tko su oni. "Kako to da naši mladi stavljaju na sedmo mjesto Hrvatsku kao zemlju u kojoj bi željeli živjeti, a Japanci, Talijani i Francuzi stavljaju svoje zemlje ne prvo mjesto", kazao je.

ŠIBENIK - U tijeku je gašenje požara na području Šibenski most – Benkovačka cesta kod Šibenika, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar je u Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a dojavljen oko 14,30 sati. Gori nisko raslinje i smrika. Požar gase zemaljske vatrogasne snage, a upućena su i tri Canadaira.

KARLOBAG - U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila oko 13,15 sati na Jadranskoj magistrali na izlazu iz Karlobaga prema Senju, poginuo je vozač motocikla. Kako je objavila ličko-senjska Policijska uprava, motociklist je sletio s kolnika i smrtno stradao. Promet Jadranskom magistralom je u prekidu, a policija provodi očevid o uzroku i okolnostima prometne nesreće.

ZAGREB - Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca, 30-godišnjakom i 31-godišnjakom, osumnjičenih da su zajedno počinili osam kaznenih djela razbojništava u poslovnicama za otkup plemenitih metala. Osumnjičeni su pljačke počinili u razdoblju od 2. lipnja do 31. kolovoza ove godine na području Zagreba. Ponekad maskirani, ulazili su u poslovnice za otkup plemenitih metala i uz prijetnju plastičnim pištoljem zaposlenicima, otuđili novac i nakit, izvijestila je danas Policijska uprava zagrebačka. Ukupna materijalna šteta iznosi oko 105.000 kuna. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu je dostavljeno posebno izvješće, a osumnjičeni su dovedeni pritvorskom nadzorniku.

VARAŽDIN - U Varaždinu je danas otvoren 4. Bijenale modne fotografije, u sklopu kojeg su postavljene tri samostalne izložbe te jedna tematska. U prostorima Galerijskog centra na Stančićevom trgu izložene su fotografije Shadi Ghadirian iz Irana i radovi hrvatske fotografkinje Ane Mihalić, a u galeriji "Zlati ajngel" radovi fotografa Aleksandra Kujučeva iz Srbije. Središnja izložba „Alternativna ruska moda prije modnih magazina 1985.-1995.“ postavljena je u Galeriji starih i novih majstora. Ta je izložba organizirana u suradnji s Garaž centrom za suvremenu kulturu iz Moskve, koji je osnovala Iris fondacija u vlasništvu Darie Žukove. Ona je upravo za poticanje suvremene kulture kroz Garaž centar nedavno dobila prestižnu nagradu „Leo Castelli“. Bijenale modne fotografije organizirao je Galerijski centar Varaždin u suradnji s varaždinskim Gradskim muzejem, a izložbe će biti otvorene do 30. rujna.

KARLOVAC - Na nacionalnoj izložbi pasa „CAC – Karlovac 2012.“, koja se danas održava na Sportsko rekreacijskom centru Korana, sudjeluje 505 pasa 110 različitih pasmina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Češke, Austrije, Slovačke, Italije, Srbije, BiH, Francuske, Norveške, Crne Gore i Španjolske, doznaje se od organizatora, Kinološkog sportskog kluba Karlovac. Izložbu je posjetilo i mnoštvo gledatelja, a zanimanje publike ponajviše su privlačili tornjaci, jedna od sedam priznatih hrvatskih autohtonih pasmina. Izložba je i natjecateljska, a direktor izložbe Kristijan Žužak pojasnio je da se ocjenjivanje obavlja kroz deset skupina. Budući da su tornjaci najzastupljenija pasmina na izložbi, jer se natjecao 41 primjerak, konkurencija je bila jaka. Pokrovitelj izložbe „CAC – Karlovac 2012.“ je Grad Karlovac, a zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić rekao je kako kinologija u Karlovcu ima 40 godina dugu tradicije. Zahvalio se što su organiziranjem izložbe CAC karlovački kinolozi stavili Karlovac na kinološku kartu Europe.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙