FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington odbija izručiti bivšeg bolivijskog čelnika

Autor: akoz
LA PAZ, 7. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države odbile su izručiti bivšeg predsjednika Bolivije toj zemlji kako bi mu se sudilo zbog političkog nasilja i korupcije, rekao je u petak predsjednik Evo Morales.

Moralesova ljevičarska vlada optužuje bivšeg čelnika Gonzala Sancheza de Lozadu da je odgovoran za smrt 63 osobe u sukobima između snaga sigurnosti i prosvjednika protiv vlade u listopadu 2003. godine.

"Jučer (u četvrtak), došao je dokument iz Sjedinjenih Država u kojemu se odbija izručenje ljudi koji su učinili mnogo štete Bolviji", rekao je Morales u govoru koji je prenijela televizija.

Sanchez de Lozada, rudarski magnat školovan u SAD-u koji je zagovarao politiku slobodnog tržišta, napustio je položaj tijekom krvoprolića 2003. i pobjegao u Sjedinjene Države 13 mjeseca nakon početka njegovog drugog predsjedničkog mandata.

Bolivijski zahtjevi za izručenje Sancheza de Lozade i nekoliko njegovih ministara pogoršali su već zategnute odnose Washingtona i La Paza. SAD i Bolivija su se dogovorile poboljšati diplomatske odnose krajem prošle godine ali novi veleposlanici još nisu preuzeli svoja mjesta.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙