FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarski BDP u drugom tromjesečju smanjen 1,3 posto na godišnjoj razini

Autor: vmom
BUDIMPEŠTA, 7. rujna 2012. (Hina/MTI) - Mađarsko ministarstvo gospodarstva objavilo je u petak da radi na metodama poticanja gospodarskog rasta nakon što su najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda pokazali pad BDP-a od 1,3 posto u drugom tromjesečju.

U priopćenju ministarstvo dalje navodi da će poboljšanju izgleda za rast mađarskog gospodarstva pomoći novi i aktivniji načini korištenja novca iz fondova Europske unije, kao i nekoliko velikih investicija, poput one Mercedesove u Kečkemetu u središnjoj Mađarskoj.

Paralelno s tim, u mađarskoj vladi rade i na mjerama kojima bi se ublažili problemi izazvani negativnim vanjskim okruženjem, kaže se dalje u priopćenju. Te mjere uključuju plan očuvanja radnih mjesta koji ima za cilj pomoći kompanijama.

U ministarstvu očekuju povratak rastu gospodarskih aktivnosti u 2013. godini, slijedom velikih ulaganja u mađarskoj industriji i pozitivnih kretanja u vanjskom gospodarskom okružju.

Mađarski statistički ured u petak je objavio revidirani konačni neprilagođeni podatak o BDP-u prema kojem je pad u drugom tromjesečju iznosio 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nasuprot ranije procijenjenih 1,2 posto. U odnosu na prvo tromjesečje aktivnosti u mađarskom gospodarstvu smanjene su za 0,2 posto, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci.

U prvom polugodištu je tako mađarski BDP smanjen za 1,0 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je KSH.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙