FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena "Zadarska smotra" br. 2, godište LXI.

Autor: mkov
ZAGREB, 7. rujna 2012. (Hina) - Časopis za kulturu, znanost i umjetnost "Zadarska smotra", godište LXI, broj 2, 2012. objavio je zadarski ogranak Matice hrvatske.

U uvodnom dijelu časopisa objavljene su pjesme Anke Žagar, a u studijama, raspravama i esejima Stjepan Krasić piše o osnivaču Generalnog učilišta u Zadru Rajmundu De Vineisu (oko 1330.-1339.), Ivan Armanda o dubrovačkom dominikancu, teologu i komentatoru zbirke "Decretum Gratiani" Grguru Budisaljiću, Vjekoslav Ćosić o francuskoj gramatici Šime Starčevića, glavni urednik časopisa Josip Lisac o velikom šibenskom sinu Vinku Nikoliću, uz 100. obljetnicu rođenja, Gordan Črpković o imaginariju soc-šlagera, Ivan Pederin o Bildungsromanu o obitelji "Buddenbrooks" Thomasa Manna i Ladislav Radulić o tomu kako je poginuo Albert Camus.

U časopisu su objavljene i priče Ante Zirduma, putopis s Pašmana Joze Vrkića, prijevod Mate Marasa IV. knjige "Izgubljenoga raja" Johna Miltona te memorabilije Tomislava Marijana Bilosnića.

Sanja Vulić je napisala prigodni tekst o književniku Anti Toniju Valčiću u prigodi njegova 80. rođendana, a Tomislav Meštrović in memoriam Tomislavu Maričiću Kukljičaninu. Šimun Musa napisao je sjećanja o Miroslavu Šicelu i Josipu Barkoviću.

Autori osvrta i prikaza na novoizašle knjige su Zvjezdan Strika, Josip Lisac, Terezija Zemljić, Branko Kasalo, Stijepo Obad, Jure Šućur, Livio Vidov, Marijana Tomelić-Ćurlin, Valter Tomas, Ivica Vigato, Željka Fink-Arsovski, Nedjeljka Balić Nižić, Martina Petranović, Vedrana Valčić, Teodora Vigato, Milan Bešlić, Ivana Zekić, Patrick Levačić i Ivo Kalinski.

U kronici Božidar Šimunić piše o hrvatskom jeziku i jezikoslovlju u nas i svijetu, a Dijana Ćurković o Zagrebačkom lingvističkom krugu 2010./2011.

Časopis za kulturu znanost i umjetnost Matice hrvatske - Ogranak u Zadru "Zadarska smotra" izlazi tromjesečno.

(Hina) xmkov yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙