FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba Zagrebačka infrastruktura prostornih podataka

Autor: mbuj
ZAGREB, 6. rujna 2012. (Hina) - Izložba "Zagrebačka infrastruktura prostornih podataka" na kojoj su prikazana dostignuća institucija Grada Zagreba u području upravljanja prostornim informacijama, geoinformacijskim sustavima, kartografiji, katastru i povezanim područjima - otvorena je večeras u ZgForumu u Gajevoj ulici.

Izložbu je otvorila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević ističući kako je projekt "Zagrebačka infrastruktura prostornih podataka" projekt od naročitog interesa za grad Zagreb - on je integrativan i suvremen te pozicionira Zagreb uz bok vodećim europskim metropolama u tom području. Razvoj projekta Zagrebačke infrastrukture prostornih podataka potiče bolje upravljanje prostorom, uštede, transparentnost i razvoj gospodarstva temeljenog na znanju, dodala je.

Na izložbi su prikazane primjene prostornih podataka i informacija u područjima strategijskog planiranja, katastra i geodetskih poslova, prostornog planiranja, upravljanja u hitnim situacijama, upravljanja gradskim zelenilom, prostornom uređenju i gradnji, poljoprivredi i šumarstvu, obrazovanju, upravljanju imovinom, komunalnoj infrastrukturi i javnom prijevozu, istaknula je Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, organizatora izložbe. Prikazani su i organizacijski okviri na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini te odgovarajuća informatička rješenja.

Izložba je rezultat rada Koordinacije za izradu Informacijskog sustava prostornog uređenja Grada Zagreba, koju je 2009. osnovao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić radi boljeg povezivanja subjekata koji izrađuju, upravljaju i koriste podatke i informacije o prostoru Grada Zagreba.

U pripremi izložbe sudjelovali su i brojni gradski uredi, zavodi i trgovačka društva, podružnice Zagrebačkog holdinga, a materijale su također dostavili Državna geodetska uprava te Joint Research Centre Europske komisije iz Ispre, kazala je pročelnica Veselić Bruvo.

Dekan Geodetskog fakulteta Miodrag Roić istaknuo je kako su prostorni podatci prepoznati kao infrastruktura, a Grad Zagreb je na vrijeme pristupio prostornim podacima kao infrastrukturi koja treba mnogima i mnogi od nje mogu imati koristi. Važnost objedinjene zagrebačke infrastrukture prostornih podataka posebno će znati cijeniti korisnici kojima su one nužne pri donošenju odluka, kazao je.

Građani mogu pogledati izložbu svaki dan od 13 do 18 sati, a biti će otvorena do sredine listopada.

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙