FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Terzi upozorio da palestinski zahtjev UN-u povećava napetosti

Autor: akoz
RAMALA, 6. rujna 2012. (Hina/ANSA) - Talijanski ministar vanjskih poslova Giulio Terzi je palestinskom ministru Riadu Malkiju u četvrtak na sastanku u Ramali izrazio zabrinutost zbog odluke palestinskih vlasti da zatraže status zemlje nečlanice u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Iznošenje zahtjeva palestinskih vlasti za priznanje statusa zemlje "nečlanice" UN-a "riskira polarizaciju rasprave na dolazećoj Općoj skupštini UN-a i pogoršanje ozračja u drugim važnim pitanjima za regiju", ocijenio je talijanski ministar. "Moja zabrinutost možda nije dovoljna da navedem palestinske vlasti da ponovno razmotre je li odgovarajuće vrijeme za tu odluku", dodao je Terzi istodobno rekavši Malkiju da će tu incijativu europski partneri, u svakom slučaju, "ozbiljno i prijateljski" razmotriti.

Malki je rekao da se palestinske vlasti "osjećaju obaveznima pokrenuti tu inicijativu u UN-u s obzirom na izostanak razvoja mirovnog procesa" s Izraelom.

Terzi je rekao da je "talijanska vlada duboko uvjerena" u potrebu obnove dijaloga s Izraelom kako bi se ponovno pokrenuo izraelsko-palestinski mirovni proces.

Talijanski ministar je na konferenciji za tisak s palestinskim kolegom u Ramali izjavio i da Italija razmatra otvaranje ureda Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Ramali pod generalnim konzulatom u Jeruzalemu kako bi se unaprijedili kontakti između talijanskih i palestinskih poduzetnika.

Terzi je drugog dana svoje turneje po Bliskom istoku doputovao u posjet Ramali a nakon toga će otputovati u Kairo na razgovore s tajnikom Arapske lige Nabilom el Arabyjem i egipatskim predsjednikom Muhamedom Mursijem. Uz Terzija će na razgovorima o novom Egiptu i njegovim odnosima na Sredozemlju biti i ministri vanjskih poslova Malte, Tonio Borgo, Grčke, Dimitrios Avramopoulos, i Cipra, Erato Kozakuo-Maurcoullis.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙