FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Washingtonu izložba posvećena ženama u glazbi

Autor: gvla
ZAGREB, 6. rujna 2012. (Hina) - Izložba posvećena usponu ženskih glazbenih izvođača i njihovoj važnoj ulozi u jačanju društvene pozicije žena, koja se otvara sutra u muzeju posvećenom ženama u umjetnosti National Museum Of Women In The Arts u Washingtonu, nastoji na provokativan način ilustrirati važnost žena u svijetu popularne glazbe od 20-tih godina prošloga stoljeća do danas.

Kako se navodi u najavi izložbe na mrežnim stranicama muzeja, putujuća izložba "Women Who Rock: Vision, Passion, Power" (Žene koje drmaju: vizija, strast, moć), potekla je iz Rock and Roll Hall of Famea u Clevelandu, Ohio, a posvećena je ženama koje su prve prokrčile put današnjim ženskim zvijezdama svjetske rock scene ali i feminizmu, počevši od onih koje su za žene napravile mjesta u glazbenoj industriji, do onih koje su tu industriju na kraju pokorile.

Odjeća, glazbeni instrumenti, rukom pisani stihovi i glazba, plakati za koncerte, fotografije, rokovnici, pa čak i jedna nagrada Tony samo su neki od preko 250 predmeta više od 70 rock-umjetnica obuhvaćenih izložbom.

Od Billie Holiday do Britney Spears, preko rukom pisanih stihova pionirki poput Patti Smith i Janis Joplin, Madonnina šiljastog grudnjaka i srebrne šljokičaste haljine Tine Tuner, izložba istražuje kako su žene unaprijedile evoluciju rock and rolla i kako je rock and roll ženama zauzvrat pomogao učvrstiti njihove društvene pozicije.

Ideja o izložbi posvećenoj ženama rock glazbe potekla je od glazbenice Cyndi Lauper, kazala je za The Washington Post pomoćna kustosica Rock and Roll Hall of Famea Meredith Rutledge-Borger. "Kad god bi posjetila muzej, uvijek bi pitala - 'A gdje su žene?'", kaže ona.

Od 'doo wop' djevojki, preko pop princeza, punk rokerica i soul kraljica, do rockabilly kronerica i mnogih drugih, izložba predstavlja osam razdoblja u povijesti glazbe. Nakon "carice bluesa" Bessie Smith dolaze "Korijeni rocka", pa "Van iz kuhinje, prodrmajte te lonce i tave: rađa se rock and roll", te dio posvećen usponu ženskih sastava u 60-tim godinama prošloga stoljeća. Slijedi disco glazba, feministički rock, pa punk i post-punk pokreti s punk inovatoricama poput Yoko Ono, Deborah Harry i Marianne Faithful.

Dio izložbe posvećen je i Madonni, koja je entuzijastično utjelovljujući vlastitu seksualnu moć žene podsjetila na mogućnost preuzimanja kontrole nad svojom slikom u javnosti pozvavši ih da iskoriste vlastitu putenu poželjnost, utrvši tako put pop ikonama 90-tih godina prošloga stoljeća poput Britney Spears i Christine Aguilere.

Uz minijaturne krpice Britney Spears i Cher, gibsonicu country glazbenice Maybelle Carter i električnu gitaru rockerice Joan Jett, izloženi su i brojni obični uporabni predmeti iz svakodnevnog života koji su prave zvijezde izložbe: to je putni kovčežić Lesley Gore ("You Don’t Own Me") iz 1963. koji joj je darovao Quincy Jones da ima u čemu nositi note, ili citat Lady Gage "Nitko me ne može zaplašiti, ako ja njega zaplašim prva".

Izložba je otvorena do 6. siječnja 2013.

(Hina) xgvla yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙