FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski lobist Dimnik upozorio na potrebu očuvanja čistoće Jadrana

Autor: lfia
LJUBLJANA, 4. rujna 2012.(Hina) - Predsjednik društva slovensko-hrvatskog prijateljstva, poznati lobist i biznismen Božo Dimnik u utorak je na neobičan način proslavio svoj 80. rođendan spustivši se u manjem batiskafu na dubinu 80 metara u kanalu između Paga i Raba u nastojanju da upozori na nužnost ekološke svijesti.

Kako su javili slovenski mediji, Dimnik je na taj način želio upozoriti na potrebu očuvanja čistoće Jadranskog mora, u čemu ga je, kako navode, podržao i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo, osobito iz vremena kad su se dvije države osamostaljivale i stjecale međunarodno priznanje.

Slovenska tiskovna agencija STA prenijela je povodom Dimnikova podviga njegovu poruku da je Jadransko more "najljepše more na svijetu", ali ujedno i "najviše opljačkano", te da hrvatske vlasti već godinama upozorava na ekološke opasnosti i na pretjerani izlov ribe, osobito na koćarenje.

Slovenski biznismen, lobist, pustolov, ali i prijatelj Hrvatske, simbolično se spustio do potopljenog talijanskog ratnog broda Audace (Smjeli) i u batiskafu proveo cijeli sat te poslije izjavio da u moru nije vidio skoro niti jednu ribu iako ih je nekada nalazio u velikom broju, a već je niz godina oduševljeni ronilac, objavili su slovenski mediji.

Dimnik je obećao i lobiranje kako bi Hrvatska koristila europske fondove za ekološku rehabilitaciju Jadrana u koji se nekoć ispuštalo mnogo toksičnih tvari.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙