FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jordan traži 700 milijuna dolara za sirijske izbjeglice

Autor: mhaj
AMAN , 1. rujna 2012. (Hina/AFP) - Jordanski ministar za planiranje i međunarodnu suradnju Džafar Hasan u subotu je pozvao međunarodnu zajednicu na prikupljanje pomoći u iznosu od 700 milijuna dolara kako bi njegova zemlja mogla nastaviti pomagati oko 240.000 izbjeglica iz Sirije.

"Trošak održavanja prihvatnih centara za našu sirijsku braću mogao bi nas stajati gotovo 700 milijuna dolara. Naime, radi se o oko 240.000 stanovnika i izbjeglica u kampovima u Zatari, oko 85 km sjeverno od Amana i drugdje", rekao je Hasan na konferenciji za novinare održanoj zajedno s predstavnikom Visokoga UN-ova povjereništva za izbjeglice (UNHCR).

Ministar je kazao kako se u Jordanu trenutačno nalazi oko 177.000 sirijskih izbjeglica. Oko 26.000 ih je smještano u kamp Zataru koji je UN otvorio prije mjesec dana, a broj izbjeglica koji će tek stići mogao bi dosegnuti 240.000. S obzirom na spomenutu brojku, Jordan više neće moći pružati adekvatnu pomoć izbjeglicama bez međunarodne pomoći, rekao je Kasan.

U ponedjeljak je jordanska vlada zatražila 429 milijuna dolara za pokrivanje osnovnih potreba i ostalih indirektnih troškova izbjeglica, ukoliko se sirijski sukob nastavi.

Prema podacima UN-a, nakon 17-mjesečne pobune protiv režima Bašara al-Asada, koja se pretvorila u oružani sukob, najmanje je 1,2 milijuna ljudi bilo prisiljeno napustiti domove u Siriji, a stotine tisuća utočište su našle u susjednim zemljama poput Turske, Jordana, Libanona i Iraka.

(Hina) xmh ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙