FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 1. rujna 2012. (Hina) - Ptegled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Protiv bivšeg premijera Ive Sanadera USKOK je podigao i petu optužnicu koja se odnosi na slučaj Planinska, doznaje Hina na zagrebačkom Županijskom sudu. Optužnica je na sud stigla jučer kasno poslijepodne, potvrdio je Hini glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. "Optužnica je dodijeljena sucu Zoranu Luburiću, koji će je nakon pregleda dati na odgovor optuženima, a potom kroz nekoliko tjedana sazvati sjednicu optužnog vijeća na kojoj će se odlučivati o njezinoj osnovanosti", kazao je Devčić ne želeći govoriti o sadržaju nove optužnice protiv bivšeg premijera. O optužnici se za sad ništa nije moglo doznati u USKOK-u, koji je o četiri ranije podignute optužnice protiv Sanadera javnost obavijestio putem svojih službenih intenetskih stranica. Mediji javljaju da su, nakon petomjesečne istrage, uz Sanadera optuženi bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, mesar i bivši saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Fiolić i njegova tvrtka Mesnice Fiolić te glavni direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević. USKOK tvrdi da je Fiolić prodao zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu 2009. godine Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno većoj cijeni od tržišne, a u tome su mu pomogli tadašnji premijer Sanader, ministar Čobanković te Mlinarević, čija je tvrtka vrijednost zgrade i zemljišta procijenila na nerealno visok iznos pa je ukupna vrijednost i cijena koju je platilo ministarstvo povećana za više nego dvostruko, na 79,9 milijuna. Sanader je, kao i u ostalim slučajevima, u istrazi odbacio ove optužbe. Njegovi branitelji nisu bili dostupni za komentar. Protiv bivšeg premijera ranije su podignute optužnice u slučajevima Hypo, Ina-MOL, Fimi media te HEP-Dioki.

ZAGREB - Hrvatska seljačka stranka (HSS) jutros je krenula s akcijom prikupljanja potpisa potpore građana za smanjenje PDV-a na hranu sa 25 posto na 10 posto. Potpise HSS prikuplja u gradovima i selima u cijeloj Hrvatskoj, a akciju je oko 10 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu počeo predsjednik HSS-a Branko Hrg. "Mislim da je ova akcija potrebna Hrvatskoj, ona je jedna mirna akcija, znači bez ikakvih revolucionarnih poteza. Jednostavno želimo ispitati javno mnijenje i ukazati Vladi RH da mora početi brinuti o građanima a ne samo o punjenju državnog proračuna", izjavio je novinarima Branko Hrg. Kazao je kako HSS prikuplja potpise potpore građana za smanjenje PDV-a na hranu na 10 posto u više od 200 gradova i sela, te da su njihovi aktivisti na terenu, a ići će i u obilaske kuća kako bi ljudima približili HSS-ove zahtjeve. Nakon što je na štandu HSS-a, postavljenom na Jelačićevu trgu, Hrg potpisao Zahtjev, aktivirao je i mogućnost njegova potpisivanja preko interneta, na HSS-ovoj web stranici i na stranačkom Facebook profilu. Izračunali smo jednu našu košaricu na bazi sindikalnih košarica i došli do podataka da četveročlana obitelj troši oko 2.800 kuna na hranu mjesečno. Po našim najskromnijim, najminimalnijim izračunima sada bi uštede bile negdje oko 250 do 300 kuna, kazao je Hrg. HSS-ova akcija prikupljanja potpisa trajat će 15-tak dana a nakon toga pozvat će na dogovor sindikate kako bi svi zajedno Vladi uputili službeni zahtjev za smanjenje PDV-a na hranu s 25 posto na 10 posto. Predsjednik HSS-a rekao je i kako su dobili usmene potpore određenih vođa sindikata da će poduprijeti akciju jer ona nije postavljena kao referendumsko pitanje, kao politički zahtjev.

MALJEVAC - Izvršni odbor Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerc d.d. sa sjedištem u Velikoj Kladuši u BiH, sazvao je za danas izborno-izvještajnu skupštinu ispred bivšeg Agrokomercovog pogona u Maljevcu, u Hrvatskoj. Skupština, na kojoj će sudjelovati i bivši direktor Agrokomerca Fikret Abdić, trebala je početi u 10 sati, do kada se, po izjavi organizatora, u Maljevcu okupilo oko 2.500 sudionika, no, početak skupa je odgađen za sat vremena zbog informacije da preko granice BiH u Hrvatsku želi ući još nekoliko tisuća ljudi, kako bi sudjelovali na skupu. Hrvatska policija također je potvrdila tu informaciju da na graničnom prijalazu čeka veći broj osoba za prijalaz iz BiH u Hrvatsku. Kako je najavljeno, na današnjoj izborno-izvještajnoj Skupštini Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerc d.d. birat će se predsjednik i zamjenik predsjednika Skupštine Udruženja te članovi Izvršnog i Nadzornog odbora. Na Skupštini će također govoriti bivši direktor Agrokomerca, Fikret Abdić a to će biti njegovo prvo obraćanje Velikokladušanima i ostalim dioničarima nekad ogromne tvrtke Agrokomerc, nakon što je proljetos izašao iz zatvora u Puli gdje je služio kaznu za ratne zločine u Cazinskoj krajini u BiH. Hrvatsko mjesto Maljevac, iz granicu s BiH, odabrano je kao mjesto za održavanje današnje Skupštine Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerc d.d. jer je 1963. godine ovdje započela proizvodnja Agrokomerca koja se kasnije razvila u prehrambeno-prerađivački div bivše Jugoslavije.

ZADAR - Zbog jakog nevremena koje je jutros pogodilo zadarsko područje, sve ekipe javne vatrogasne postrojbe (JVP) Grada Zadra od ranog su jutra na terenu, izvijestili su iz Vatrogasnog operativnog centra (VOC) Zadar. Zadarski su vatrogasci od jutros primili više od 100 poziva za intervencije zbog poplave u gradu i ispumpavanje vode iz različitih objekata. Zato je napravljena lista prioriteta prema kojoj se izlazi na te intervencije. VOC Zadar ističe kako je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić za 12 sati sazvao sastanak koji će se održati u prostorijama JVP Zadar. Sastanku će nazočiti predstavnici svih službi kako bi se organiziralo što kvalitetnije i brže uklanjanje posljedica koje je za sobom ostavilo jutrošnje nevrijeme.

DIVULJE - I dalje je u tijeku gašenje požara kod Vodica, na području Mrdakovica, gdje je opožareno 60 hektara trave, niskog raslinja i borove šume, izvijestila je u 11 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Dojava o požaru zaprimljena je sinoć u 23,15 sati, a gase gae pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Vodice, JVP Šibenik, dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) Vodice, Tisno, Pirovac, Zaton, Brodarica-Krapanja, Grebaštica, Murter-Kornati, Zablaće i Šibenik te Državna intervencijska postrojba (DIP) Šibenik - ukupno 64 vatrogasaca i 19 vozila. Požar makije i raslinja kod Ljubotića je lokaliziran jutros u 9 sati. Gasili su ga pripadnici DVD-a Dubravica, Promina, Biskupija, Ružić, Drniš, JVP Drniš te dva Canadaira. Požar na Čiovu na području Miševac lokaliziran je u 7,30 sati. Gasili su ga pripadnici DVD Slatine, Seget, Marina, Solin, Gomilica, Kaštela, Mladost, Vranjic, Klis, Dugopolje, Split, Podstrana, Trogir, te JVP Split sa sezonskim vatrogasnim snagama. Požar kod mjesta Prgomet – Radošić lokaliziran je u 8,30 sati, a gasili su ga DVD-i Kaštela, Gomilica, Mladost te JVP Split sa sezonskim snagama. Izgorjelo je 3 hektara niskog raslinja.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙