FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: vkrb
ZAGREB, 30. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

POŽEGA- Otvarajući predvečer u Požegi Glazbeni festival "Slavonija 2012.", najveću tamburašku priredbu u tom dijelu Slavonije, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović rekao je kako takvi događaji utvrđuju naš identitet i u teškim vremenima kao što su današnja, daju vjeru i samopouzdanje, a bez vjere i samopouzdanja, nema pobjede nad izazovima i teškoćama. Zoran Milanović rekao je otvarajući Glazbeni festival "Slavonija 2012." kako u današnjim kriznim vremenima "postoje dvije vrste zabave - one niskih strasti 'kruha i igara'" te one poput zabave u Požegi, zabave i proslave plemenitih strasti i dobrih običaja koja nam govori tko smo i što smo. Kako je s tim u vezi istaknuo predsjednik vlade, u Europi nema naroda koji je tako mali kao naš, a tako različit s toliko dijalekata, jezika, nošnji i običaja, a opet jedinstven.

ZAGREB - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je danas kako misli da je plan ušteda u proračunu bio nerealan, barem kad je riječ o Ministarstvu pravosuđa u kojemu, kako je rekao, ima mnogo obveza koje "nisu bile vidljive kad je preuzimao taj resor". "Mislim da je plan ušteda bio nerealan, barem kad je riječ o Ministarstvu pravosuđa. Problem je u tome što su postojale neprikazane obveze, koje nisu bile vidljive kad smo preuzeli resor", rekao je Miljenić novinarima nakon današnje sjednice vlade. Istaknuo je da je riječ o sustavu koji je "godinama dolazio u situaciju" u kojoj je sada te da ništa nije moguće promijeniti preko noći. "Neke promjene smo donijeli, i dalje radimo na promjenama", dodao je Miljenić. Na pitanje može li kontrolirati stanje na sudovima i je li realno očekivati da će oni "rezati troškove", što očekuje ministar financija Slavko Linić, Miljenić je odgovorio da će "zasigurno biti rezanja", da nema potrebe za tolikim prekovremenim satima te da se može organizirati smjenski rad.

ZAGREB -Ministar mora, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas da davanje u koncesiju Zračne luke Zagreb traži formiranje projektnog tima, dio kojeg će u ime države ostati u Zračnoj luci, te da je u tu svrhu potrebno izmijeniti društveni ugovor Zračne luke. "Riječ je o modelu koji traži formiranje projektnog tima. Jedan dio tih ljudi nakon preuzimanja vraća se u Ministarstvo, a drugi dio u ime države ostaje u Zračnoj luci", rekao je Hajdaš Dončić novinarima, nakon današnje sjednice vlade te dodao kako je za to potrebno izmijeniti društveni ugovor Zračne luke Zagreb i uskladiti ga s koncesijskim.

Na pitanje hoće li tada moći postavljati ljude bez javnog natječaja, kazao je, "pa to je normalno, jer taj tim obavlja ulogu za RH".Novinare je zanimalo hoće li netko biti kažnjen zbog raspisivanja natječaja za zamjenika ravnatelja Zračne luke zaduženog za provedbu koncesijskog ugovora, s obzirom da u Vladi tvrde da taj natječaj nije trebalo raspisivati. "Bio je to splet nesretnih okolnosti. To nije nikakvo uhljebljivanje nikoga. Jednostavno postoje službenici i namještenici po ministarstvima koji su to ionako obavljali, a ovo je, na jedan način, stavljanje njih u funkciju koja je u skladu s koncesijskim ugovorom", rekao je ministar.

ZAGREB -Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović primiti će tijekom idućeg tjedna predstavnike stanovnika Jakuševca, na njihov zahtjev, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Na jučer održanoj tribini o problematici odlagališta otpada Jakuševec-Prudinec, stanovnici Jakuševca zaključkom su zatražili sastanak s ministrom Zmajlovićem i to u Jakuševcu. Traže i izmjene Zakona o zaštiti okoliša kojima bi se reguliralo pitanje isplate ekološke rente te donošenje uredbe kojom bi se njena isplata omogućila do donošenja zakona.

ZAGREB- Projektiran i izgrađen u Hrvatskoj, katamaran "Millennium Diamond", svečano će biti predstavljen britanskoj javnosti i medijima inauguracijskom plovidbom Temzom u utorak, 4. rujna. "Millennium Diamond", najveći putnički turistički brod na Temzi, kapaciteta 599 putnika, projektirao je zagrebački Brodarski institut za engleskog naručitelja City Cruisesa, a izgrađen je u pulskom brodogradilištu "Tehnomontu", priopćeno je danas iz Brodarskog instituta. Na inauguracijskoj vožnji 4. rujna svečano će isploviti s Westminsterskog doka u 9,30 sati, a povratak je predviđen u 10,30. Suvremeno dizajnirani "Millenium Diamond" može razviti brzinu do 12,5 čvorova, a odlikuje ga mala potrošnja goriva zbog posebno oblikovanih asimetričnih trupova. Poseban je i po integriranom sustavu nadzora i upravljanja brodskim sustavima, automatskim prilagođavanjem gaza u uvjetima brze izmjene plime i oseke te ekološkim izvorima energije - solarnim panelima i biodizelskom gorivu

OSIJEK - Osječki Zoološki vrt od danas, nakon više od 20 godina, ima dvije žirafe, a to su jedini primjerci te životinjske vrste u Hrvatskoj, izvijestila je uprava osječkoga Komunalnog poduzeća Unikoma koja upravlja tim vrtom. Glasnogovornica Unikoma Tatjana Elez rekla je kako su dva mužjaka žirafe - Edgar i Johan jučer stigli u Osijek iz Češke, nakon potrage, priprema i pregovora koji su trajali više od dvije godine. Dodala je kako je riječ o mladim žirafama od godinu i tri mjeseca, trenutačno visokim oko tri metra, a budući da je riječ o mužjacima, može se očekivati da će narasti još oko dva i pol metra. Napomenula je da je životni vijek žirafa u prirodi oko 25 godina, a u zoološkim vrtovima žive i deset godina dulje. Uprava je odlučila nabaviti dva mužjaka budući da ženki trenutačno nema na tržištu, a plaćeni su 20.000 eura. Istaknula je kako je za žirafe uređena zatvorena nastamba površine 100 metara četvornih te dva otvorena dijela površine 2800 i 1100 metara četvornih, a o dva nova stanovnika osječkoga ZOO vrta brinut će se veterinar i dva timaritelja, koji su u Češkoj prošli posebnu desetodnevnu edukaciju o skrbi za te životinje.

(Hina) xvkn ykn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙