FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska koprodukcija srpski kandidat za Oscara

Autor: agrb
ZAGREB, 30. kolovoza 2012. (Hina) - Dugometražni igrani film "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića kandidat je srpske kinematografije u selekcijskom procesu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar HAVC.

Riječ je o koprodukciji Srbije (Nova film), Hrvatske (Maxima film) i Francuske (Arsam International), a kao manjinsku koprodukciju podržao ga je i HAVC.

U ovogodišnjoj konkurenciji bila su tri filma koja su prijavili njihovi producenti, uz Paskaljevićev to su "Parada" Srđana Dragojevića i "Ustanička ulica" Miroslava Terzića.

"Kad svane dan" priča je o umirovljenom profesoru glazbenog (Mustafa Nadarević), koji spletom okolnosti otkriva svoje pravo porijeklo. Na mjestu gde je nekada bio nacistički logor za Židove, radnici slučajno pronalaze limenu kutiju s dokumentima koju je 1941. zakopao logoraš Isak Weiss. Profesor saznaje da su njegovi pravi roditelji Weissovi, koji su ga prije nego što su odvedeni u logor dali na čuvanje prijateljima, obitelji Brankov.

Scenarij potpisuju Filip David i Goran Paskaljević, a uz Mustafu Nadarevića u naslovnim su ulogama Mira Banjac, Zafir Hadzimanov, Predrag Ejdus, Meto Jovanovski, Toma Jovanović.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika objavit će hrvatskog kandidata za Oscara u drugoj polovici rujna.

(Hina) xpp/xagrb yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙