FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Kriški oblizeki" te najavljena manifestacija za 15. rujan

Autor: smar
ZAGREB, 28. kolovoza 2012. (Hina) - Izložba fotografija "Kriški oblizeki" čiji je cilj podsjetiti kako su izgledali počeci istoimene manifestacije slastica te najaviti nadolazeći, 15. Festival slastica "Kriški oblizeki" za 15. rujna u Križu, otvorena je danas u prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Izložbu na kojoj su izložene fotografije slastica, knjižice recepata te starinski pribor za pripremu slastica otvorila je načelnica Općine Križ Ivana Posavec Krivec. Istaknula je da izložbom pokušavaju pozvati građane da dođu na manifestaciju te isprobaju "nostalgične" okuse kriških slastica te podsjetila da je festival humanitarnog karaktera.

"Ovo je festival koji je naš najjači 'brand'. Smatramo da Općina Križ na 'brandiranim' slasticama može temeljiti i svoju turističku ponudu", ustvrdila je Krivec.

Smatra da je Križ manifestacijom uspio prikazati "slatku Hrvatsku za stolom" te da od vrijednosti, starina i tradicije ne treba bježati jer, istaknula je, svaka žena i domaćica može imati egzistenciju o onoga što je naučila od svoje majke ili bake.

Festival slastica "Kriški oblizeki" održat će se 15. rujna u Društvenom domu u Križu s početkom u 17 sati, a osim što će se tradicionalno u četiri kategorije (torte, kolači s kremom, suhi sitni čajni kolači i starinski kolači) ocjenjivati svi donirani kolači, bit će predstavljene i sve dosadašnje nagrađivane slastice. Posjetitelji će imati priliku vidjeti i kušati više od 300 vrsta kolača, a bit će predstavljena izložba starih recepata te svih dosadašnjih izdanja knjižica recepata nastalih nakon festivala slastica.

Održat će se radionice ukrašavanja kolača ticino masom, a kulturno-umjetnički program donosi 3. dječji folklorni festival "Kolo sreće".

Do Križa će toga dana voziti turistički vlak "Oblizeki express".

Posebno pohvalivši volontere koji rade na ovoj manifestaciji, književnica i novinarka Božica Brkan ustvrdila je da selo priprema puno zanimljivije slastice od grada zahvaljujući izvornim sirovinama.

Predsjednica Društva "Naša djeca" Vladimir Nazor Križ Mira Mošnička podsjetila je kako su za inicijativu za Festival slastica "Kriški oblizeki" zaslužne Božica Brkan i Palma Klun Posavec te da su zahvaljujući humanitarnom karakteru manifestacije prikupljena sredstva kojim su osigurani bolji uvjeti za djecu. Tako je obnovljena škola, vrtić i knjižnica u Općini Križ, a posebno je istaknula kako zahvaljujući prikupljenim sredstvima u svakom naselju Općine postoji igralište, te da su namještene prostorije Društva. Naglasila je da je zahvaljujući svom trudu 2010. godine Društvo "Naša djeca" Vladimir Nazor Križ dobilo Povelju Zagrebačke županije, a Općina Križ počasni naziv Općina prijatelj djece.

(Hina) xsmar ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙