FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica topničkog napada na sarajevske Markale

Autor: rmav
SARAJEVO, 28. kolovoza 2012.(Hina) - U Sarajevu je u utorak obilježena sedamnaesta obljetnica masakra u kojemu su u jednom od topničkih napada snaga bosanskih Srba na taj grad poginule 43 osobe, a ranjeno ih je više od osamdeset.

U kolovozu 1995., granata ispaljena na tržnicu Markale označila je jedan od najbrutalnijih događaja koji su obilježili tri i pol godine ratne opsade Sarajeva.

Ovaj je napad bio izravnim povodom za intervenciju NATO-a i zračne udare na položaje vojske bosanskih Srba, što su u konačnici doveli do pregovora u Daytonu i kraja rata u BiH.

Vijence i cvijeće na spomen ploču podignutu u znak sjećanja na poginule Sarajlije položili su brojni dužnosnici, među kojima su bili predsjednik predsjendištva BiH Bakir Izetbegović i član predsjendištva Željko Komšić.

Izetbegović je istaknuo kako se ne smije dopustiti da ovakve tragedije padnu u zaborav.

"Nikada ne smijemo prestati tragati za zločincima, nikada ne smijemo prestati obilježavati i sjećati se", kazao je Izetbegović, dodajući kako je ipak najvažnije osigurati trajni mir koji će spriječiti da se ovakve tragedije ponove.

Komšić je pak istaknuo kako je žalosno da se i danas pokušavaju nijekati činjenice o zločinima počinjenim u ratu, pa tako i ovaj masakr iz 1995. godine, a to je usporedio s onima koji pokušavaju nijekati holokaust počinjen u Drugom svjetskom ratu.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙