FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Argentinski par pobijedio na svjetskom prvenstvu u salonskom tangu

Autor: ztre
BUENOS AIRES, 28. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Argentinski plesački par, Facundo de la Cruz i Paola Sanz, pobijedio je u ponedjeljak navečer u Buenos Airesu na desetom svjetskom prvenstvu u salonskom tangu.

"Sretni smo, ne možemo vjerovati, ovo je čaroban trenutak", rekla je Paola Sanz (29). "Moj djed slušao je mnogo tango, a ja sam počela plesati pohađajući besplatne satove u svojoj pokrajini" Chubut u Patagoniji, kazala je.

Facundo de la Cruz (26), podrijetlom iz Cordobe (središte zemlje), priznao je da je tango u početku učio samo kako bi mogao biti sa svojom partnericom.

"Nikada ga nisam slušao", rekao je, dodajući: "No, u životu, trenutak tanga uvijek na kraju stigne i to brzo postaje strast."

U finalu prvenstva natjecao se još 41 par iz cijelog svijeta, a nastupili su pred 6000 gledatelja u sportskoj dvorani Luna Park u središtu Buenos Airesa. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 487 parova iz 32 države.

Ministar kulture grada Hernan Lombardi rekao je da će pobjednički par do kraja godine posjetiti Pariz, a potom će otputovati na 40-dnevnu turneju Japanom.

U utorak, 20 parova natjecat će se u kategoriji "koreografskog tanga".

Argentinski tango uvršten je 2009. na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Razvio se krajem 19. i početkom 20. stoljeća u Buenos Airesu, a na njegov su razvoj utjecali španjolska contradanza, pasodoble i flamenco, kubanska habanera, crnački canyengue, candombe, glazba gauchosa (ruralna milonga), bečki valcer, poljska mazurka, polka, židovski klezmer, tango andaluz ... uglavnom, svi glazbeni oblici koje su sa sobom u pristanište Rio de la Plate donijeli useljenici iz Europe i Afrike.

Isprva ples siromašnih, uglavnom nezaposlenih muškaraca, potom i prostitutki, odrastao je u gradskim predgrađima, da bi se, nakon što ga je prihvatila bogata europska elita (između 1910. i 1915.) trijumfalno iz zadimljenih i opskurnih plesališta u predgrađima uselio i u najelitnije plesne dvorane u samom centru Buenos Airesa.

(Hina) xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙