FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska noć šišmiša na Medvednici i u ZOO-u

Autor: mbuj
ZAGREB, 25. kolovoza 2012. (Hina) - Europska noć šišmiša od jutros se obilježava u parku prirode Medvednica, a od 18 sati obilježavat će se u zagrebačkom Zoološkom vrtu.

"Prijatelji šišmiša i svi oni koji će to tek postati", kako kažu u Parku prirode Medvednica, od 11 sati okupljaju se kod planinarskog doma Glavica. Za posjetitelje je organiziran besplatan posjet špilji Veternici, u kojoj je zabilježeno čak 18 vrsta šišmiša, a priređene su i radionice za djecu. Predstavnici Hrvatskog biospeleološkog društva i udruge za zaštitu šišmiša "Tragus" odgovaraju na sva pitanja o šišmišima, a u obilježavanju sudjeluju i predstavnici Zoološkog vrta i parka Maksimir.

V.d. ravnateljice Javne ustanove "Park prirode Medvednica" Snježana Malić-Limari izrazila je zadovoljstvo velikim odazivom građana.

Iz zagrebačkog Zoološkog vrta najavljuju "pravi spektakl kao veliko finale Međunarodne godine šišmiša 2011. i 2012. koja se polako bliži kraju". Posjetitelji ZOO-a moći će od 18 do 22 sata sudjelovati u radionicama, igrama i edukativnim sadržajima. Moći će izraditi vlastite odjevne kreacije inspirirane šišmišima, a posebna komisija odabrat će najbolje i nagraditi njihovu kreativnost.

Za posjetitelje je pripremljen i Šišmiš-restoran, a sve što ih zanima o šišmišima moći će pitati stručnjake iz brojnih udruga i organizacija koji se bave njihovim istraživanjem i zaštitom.

U zagrebačkom Zoološkom vrtu i na Medvednici to se događanje uspješno održava već sedmu godinu, a ove godine noć posvećena šišmišima prelazi granice Europe i obilježava se diljem svijeta.

Svake godine u kolovozu europske zemlje potpisnice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS), među kojima je i Hrvatska, obilježavaju Europsku noć šišmiša kako bi upozorile javnost na potrebu zaštite šišmiša, kojih na svijetu ima više od 1150 vrsta, od kojih je 177 ugroženo.

Europska noć šišmiša obilježava se već 16 godina diljem Europe pod okriljem EUROBATS-a, a uz to se prošla i ova godina obilježavaju kao Godine šišmiša. Pokrenuta je i zajednička internetska stranica Godine šišmiša na adresi http://yearofthebat.org/.

(Hina) xbma ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙