FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 24. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) danas su upozorili da u uvjetima visokih temperatura kamioni za odvoz smeća parkirani na prilaznoj cesti Prudinec na Jakuševcu postaju velika opasnost, kao i da su zbog velike količine metana moguće i eksplozije.

U priopćenju navode kako je poznati problem da Zagreb nema gdje s otpadom, ali da problem postaje mnogo veći kada se uzmu u obzir visoke temperature na kojima se grad posljednjih dana prži. Važno je znati, dodaju, da je metan vrlo lako zapaljiv i eksplozivan te da je stoga zabranjeno pušenje, bilo kakvo paljenje, iskre te bilo što što može izazvati eksplozije te je bitno poduzeti sve mjere protiv pojave stvaranja statičkog elektriciteta. I kontejneri ispred kuća u tim uvjetima mogu biti opasni, napominju iz HZTA.

VARAŽDIN - Prvi ugovori iz Programa energetske obnove zgrada javnog sektora vrijedni 16,4 milijuna kuna potpisani su danas u Varaždinu, a kako je rečeno očekuje se ušteda od oko 1,5 milijuna kuna godišnje. Po riječima prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića ovakvim projektima provodimo ono što smo se, prije svega zbog nas, obvezali prilikom pristupanja Europskoj Uniji u okviru "pravila igre oko energetske učinkovitosti".

Ugovorom o energetskom učinku obuhvaćene su Elektrostrojarska škola, Graditeljsko, prirodoslovna i rudarska škola, Strojarska i prometna škola , Gospodarska te Srednja strukovna škola i Učenički dom Varaždin.Na tim objektima očekuje se energetska ušteda i do 50 posto, što godišnje iznosi oko 1,5 milijuna kuna uštede. Govoreći o zakonskoj proceduri koja je omogućila provedbu Programa energetske obnove zgrada javnog sektora, Čačić je kazao kako je bilo potrebno promijeniti dva zakona, donijeti dvije uredbe, a još će se na jesen morati mijenjati jedan zakon. Predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Dragan Marčinko istaknuo je kako javni sektor u godinu dana na energiju potroši oko 1,5 milijardi kuna. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak naglasio je neophodnost suradnje svih u tom projektu od ravnatelja, župana pa sve do ministarstva. Ukoliko netko od njih ne zna ili ne želi napraviti svoj dio posla cijela priča bila bi neuspješna, poručio je Vrdoljak. Sredstva za financiranje energetske obnove zgrada osigurala je Hrvatska banka za obnovu i razvitak kroz svoju kreditnu liniju

OSIJEK - Osječko-baranjska Županijska organizacija Hrvatske seljačke stranke (HSS) zatražila je danas u Osijeku ukidanje Ministarstva poljoprivrede, zbog odnosa čelnih ljudi Vlade i toga Ministarstva prema poljoprivredi te, kako ocjenjuju, to Ministarstvo nije u stanju provoditi poslove zbog kojih je osnovano. Predsjednik županijske organizacije Zvonko Pongrac kazao je na konferenciji za novinare kako ovo traže zbog odnosa prema poljoprivredi premijera Zorana Milanovića i prvoga potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, za kojega je "hrvatski seljak nametnik", te "ministra financija Slavka Linića, za kojega je poljoprivreda proračunski parazit".

Ovo tražimo i zbog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, koji ne želi pomoći poljoprivredi, a što će Hrvatskoj takvo Ministarstvo koje nije u stanju pomoći onima koje bi trebalo zastupati, dok hrvatsko selo propada, kazao je Pongrac. Dodao je kako zabrinjava i nedavna izjava premijera Milanovića o slučajnoj državi, ocijenivši kako je Milanović zaboravio da Hrvatska nije slučajna, a da je njegova Vlada prolazna te da država koja je stvorena krvlju ne zaslužuje takvoga premijera.

VARAŽDIN - Izlaskom uličnih zabavljača na ulice i trgove u centru grada te otvaranjem kućica i štandova s ponudom raznovrsnih izlagača, u Varaždinu je danas počeo 14. Špancirfest.

Trajat će do 2. rujna te u deset dana šetačima u starogradskoj jezgri Varaždina ponuditi više od 250 programa: koncerata, predstava za djecu i odrasle, uličnih programa i kreativno-edukativnih radionica te brojne druge popratne sadržaje, u kojima će sudjelovati glazbeni i ulični izvođači iz raznih dijelova svijeta. Program 14. Špancirfesta nudi ukupno 90-ak koncerata, pet predstava komedije, 12 predstava za djecu, nastupe 20 uličnih svirača i 30 uličnih predstava raznih zabavljača i performera, sedam kreativnih radionica, jedan mjuzikl i jedan humanitarni koncert opernih pjevača. Većina programa bit će besplatna, a naplaćivat će se ulaznice za koncerte kod Starog grada i sportske dvorane te humanitarni koncert opernih zvijezda. Posjetitelji Špancirfesta moći će uživati i u bogatoj ugostiteljskoj ponudi te ponudi oko 150 izlagača koji će i ove godine izložiti i prodavati proizvode tradicijskih obrta, rukotvorine suvremenih uporabnih predmeta baziranih na hrvatskoj etnološkoj i kulturnoj baštini, artefakte primijenjenih umjetnika, hranu i piće spravljene po tradicionalnim receptima te razne suvenire.

SPLIT - U Park-šumi Marjanu u Splitu još traje potraga za Selenom Margaritom Graciano Macedo (31), Meksikankom koja je u srijedu popodne nestala tijekom šetnje na širem području Prve vidilice, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. U potrazi sudjeluje više od stotinu spasilaca i policajaca i pet pasa tragača. Tijekom jučerašnje potrage pomagao je i helikopter, no on danas u njoj neće sudjelovati, rekla je Željka Radošević iz splitske policije.

Predmeti pronađeni jučer na šumskome putu na Marjanu, japanka i šešir, za koje je brat nestale rekao da su njezini, zasad su jedini trag. Meksikanka je nestala pošto je bratu, s kojim je taj dan bila na moru, rekla da se ide prošetati do vrha Marjana kako bi kamerom snimila panoramsku sliku Splita, a gore se trebala zadržati koji sat. Budući da se nije vratila do noći, alarmirao je osoblje hostela u kojemu su odsjeli, a oni policiju te je potraga počela već te večeri.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙