FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapaljen paraolimpijski plamen - simbol timskog rada i ljudske izdržljivosti

Autor: dlug
LONDON, 24. kolovoza 2012. (Hina) - Četiri plamena Paraolimpijskih igara, koje se od 29. kolovoza održavaju u Londonu, zapaljeno je na četiri vrha najviših planina Ujedinjenog Kraljevstva jučer ujutro.

Engleski plamen je zapaljen na vrhu Scafell Pikea u Cumbriji, velški plamen na Snowdonu u Gwyneddu, škotski plamen na Ben Nevisu u području Lochaber area i sjevernoirski plamen u Slieve Donardu u County Downu.

U skladu s paraolimpijskom tradicijom četiri plamena su zapaljena korištenjem kombinacije timskog rada i ljudske izdržljivosti mladih hendikepiranih i nehendikepiranih izviđača iz zajednica blizu planina. Kada su skupine popele na vrhove upotrijebili su kresivo za stvaranje iskri koje su zapalile plamen.

Velškoj publici je pripređeno iznenađenje kada se izviđačima na Snowdonu priključio direktor organizacijskog odbora olimpijskih igara u Londonu Sebastian Coe.

"Kombinacija timskog rada i ljudske izdržljivosti iskorištena da se zapali velški plamen kao i ostali plamenovi je odgovorajući početak proslave nošenja paraolimpijskog plamena", izjavio je Coe. "Ove skupine inspirativnih osoba osvjetljuju put za fantastičnih 11 dana sporta."

Nakon što su zapaljeni plamenovi su stavljeni na rudarske fenjere i spuštene s vrhova.

Poslije toga slijedi njihovo prebacivanje u London, Belfast, Edinburgh i Cardiff gdje će svaka po jedan dan biti u središtu paraolimpijskih proslava.

Londonska proslava održat će se 24. kolovoza na Trafalgar Squareu, proslava u Belfastu 25. kolovoza izvan Stormonta, proslava u Edinburghu 26. kolovoza na The Moundu, a cardiffska 27. kolovoza izvan gradske vjećnice.

Nakon toga će četiri plamena biti zajednički donesena na svečanost paljenja kako bi se ujedinili u paraolimpijski plamen 28. kolovoza na Stoke Mandevilleu, lokaciji gdje je Sir Ludwig Guttmann stvorio prve paraolimpijske igre 1948. kada je organizirao sportsko natjecanje za pacijente ranjene u Drugom svjetskom ratu.

Paraolimpijski plamen nosit će preko 149 km (87 milja) 580 nositelja plamena, podijeljenih u 116 timova od po pet članova, u 24-satnoj štafeti do olimpijskog stadiona na svečanosti otvaranja 29. kolovoza navečer.

"Stvorili smo jedinstven identitet za paraolimpijsku štafetu koja će biti proslava hrabrosti, odlučnosti, inspiracije i jednakosti što svaki olimpijac predstavlja", rekao je Coe.

"Stvaranjem četiri plamena kroz ljudsku izdržljivost na najvišim vrhovima Ujedinjenog kraljevstva zajamčili smo da duh svake nacije bude predstavljen u paraolimpijskom plamenu."

Prošli tjedan je London 2012 otkrio put koji će prijeći paraolimpijski plamen tijekom 24 sata od Stoke Mandevillea do Londona.

Štafeta će prijeći kroz neke dijelove Buckinghamshirea i Hertfordshirea, prije nego posjeti svih šest okruga domaćina i obiđe brojna londonska obilježja.

(Hina) xbis ybis

An unhandled error has occurred. Reload 🗙