FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mogućnosti za intervenciju SAD-a u Siriji ograničene - NYT

Autor: ztre
ZAGREB/WASHINGTON, 22. kolovoza 2012. (Hina) - Unatoč upozorenju američkog predsjednika Baracka Obame Siriji da ne upotrijebi kemijsko oružje u sukobu s ustanicima i da ne dopusti da ono padne u ruke ekstremistima, opcije američke administracije za intervenciju u toj zemlji ograničene su jer bi sukob time postao još gori, piše The New York Times.

Američke vojne operacije protiv Sirije, istaknuli su u utorak američki dužnosnici, mogle bi u sukob uvući sirijske zaštitnike, u prvom redu Iran i Rusiju, u mnogo većem opsegu nego do sada.

To bi omogućilo sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu da pridobije potporu javnosti protiv Zapada i ohrabrilo al Qaedu i druge terorističke skupine da se okrenu protiv još jednog američkog križarskog rata u arapskom svijetu.

Na to je u utorak u Moskvi upozorio i zamjenik sirijskog premijera Qadri Jamil, kazavši da bi strana vojna intervencija izazvala "sukob širih razmjera od sirijskih granica."

Obama je međutim istaknuo da bi Amerikanci mogli intervenirati ukoliko bude postojala prijetnja američkim interesima i vrijednostima, a to građanski rat u Siriji sam po sebi nije. To bi bio napad kemijskim oružjem ili njegovo isporučivanje okorjelim američkim neprijateljima i njihovih saveznika, uključivo Izrael.

"Sjedinjene Države neće moći mirno gledati ako Sirija počne koristiti kemijsko oružje protiv svojeg naroda", rekao je jedan neimenovani američki dužnosnik.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova obećalo je potkraj srpnja da će svoje zalihe kemijskog oružja upotrijebiti samo u slučaju strane intervencije i da ga "nikada, nikada neće upotrijebiti protiv sirijskog naroda ili civila u ovoj krizi, ni u kojim okolnostima."

Pravne i diplomatske zapreke intervenciji za sada su nesavladive. Velikim dijelom zbog intervencije u Libiji, Rusija i Kina obećale su da će blokirati zeleno svjetlo UN-a za međunarodnu vojnu intervenciju, a ono je za to neophodno.

Stručnjaci Pentagona u međuvremenu nastavljaju pripremati planove za moguće vojne operacije, od uspostave zona zabrane letenja, kao u Libiji, do slanja specijalnih snaga da neutraliziraju sirijsko nekovencionalno oružje bude li ono upotrijebljeno ili izvan nadzora sirijske vlade.

U najgorem slučaju, za vojnu intervenciju trebali bi deseci tisuća vojnika, što bi zapalilo ionako eksplozivnu regiju, upozoravaju dužnosnici Pentagona.

"U odnosu na složenost današnje Sirije Afganistan iz 1985. izgleda jako jednostavno", rekao je Milton A. Bearden, koji je nadgledao tajnu potporu CIA-e afganistanskim borcima 1980-ih.

Obama nije izričito zaprijetio vojnim odgovorom u slučaju napada kemijskim oružjem, premda ga je nazvao "crvenom linijom" koja bi promijenila njegovo stajalište, kao i drugih država.

Američka politika prema Siriji sastoji se za sada od jačanja diplomatskog i gospodarskog pritiska na Assadovu vladu putem sankcija, humanitarne pomoći Sirijcima u domovini i inozemstvu i 25 milijuna dolara vrijedne pomoći Assadovim protivnicima, nedavno i pripadnicima Slobodne sirijske vojske, čime je plaćena primjerice komunikacijska oprema, dok je opskrba oružjem isključena.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙