FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: bolnica MSF-a na području pod nadzorom ustanika

Autor: rtom
PARIZ, 21. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Liječnici bez granica (MSF) otvorili su bolnicu na sjeveru Sirije, u području pod nadzorom ustanika, objavila je u utorak ta nevladina udruga i pozvala zaraćene strane da olakšaju pristup ranjenicima.

"U partnerstvu sa sirijskim liječnicima" MSF je prije dva mjeseca otvorio bolnicu i pobrinuo se za njezinu opskrbu, rekao je na konferenciji u Parizu ravnatelj MSF-a Filipe Ribeiro. "Projekt se u ova dva mjeseca potpuno stabilizirao", dodao je.

Bolnica ima 12 postelja s mogućnošću proširenja na 30, a dosad je u njoj izvedeno više od 300 kirurških intervencija, rečeno je.

"Većina ranjenika su žrtve nasilja, njih 90 posto", a rane potječu od metaka, krhotina granata i rušenja zidova od bombardiranja, rekla je kirurginja Anna Nowak koja je nekoliko tjedana radila u bolnici.

Kretati se Sirijom vrlo je teško zbog vojnih barikada, sukoba i nestašice goriva te pacijenti stižu s ranama starim satima, katkad i danima.

"Naša su vrata otvorena svima", rekla je anesteziologinja Kelly Dilworth iz Australije, ističući da bolesnike, kad ih primaju, ne pitaju za stranu.

U pobuni protiv sirijskog režima, koja je počela u ožujku 2011., po podatcima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, ubijeno je više od 23.000 osoba.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙