FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski ministar nezadovoljan istragom o prijetnjama Janši

Autor: lfia
LJUBLJANA, 17. kolovoza 2012.(Hina) - Slovenski ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak osudio je kao "odvratne" grafite i ironične pjesmice u kojima se predsjednik vlade Janez Janša uspoređuje s Hitlerom i Mussolinijem, te zatražio da se ubrza istraga protiv osobe koja je uputila anonimne prijetnje Janši i njegovoj obitelji.

Nakon što su neki mediji u Sloveniji objavili da su Janši i njegovoj obitelji upućene anonimne prijetnje u elektronskoj pošti upućenoj na portal državne uprave, policija je potvrdila da istražuje slučaj i da je na tragu počinitelju, ali ne navodeći detalje zbog interesa istrage.

U svom blogu, kojim redovito komentira društvene i političke događaje, Gorenak je u petak izrazio nezadovoljstvo sporošću policijske istrage o osobi koja je početkom tjedna Janši, njegovoj supruzi i sinčiću zaprijetila bacanjem bombe u njihovu kuću kod Velenja, objavili su slovenski mediji.

"Otkrivanje i progon kaznenih djela, pa i onih povezanih s prijetnjama i pozivom na nasilje, spadaju u najvažnije zadaće policije, kriminalističke službe i državnog odvjetništva. Postoji dovoljno zakonskih mogućnosti za brzo i učinkovito djelovanje", poručio je Gorenak.

Dodao je da policija, kriminalistička služba i državno odvjetništvo ne koriste dovoljno svoje mogućnosti u sličnim slučajevima, na što je dužan upozoriti zbog sve izraženije atmosfere u kojima se prijeti istaknutim političarima i javnim osobama iako bi, kako je dodao, taj njegov istup mogao biti protumačen kao politički pritisak jer je član stranke premijera Janeza Janše.

Gorenak u svom blogu poziva da na pojave govora mržnje u politici reagiraju i državne ustanove za ljudska prava, te civilne udruge, te da se jasno distanciraju od javnih "poziva na nasilje" koji po njegovoj ocjeni eskaliraju u suvremenom slovenskom društvu.

Pri tome je Gorenak kao posebno "odvratne" naveo grafite i slike u Ljubljani na kojima je Janša prikazan s Hitlerovim brčićima, te pjesmicu u tjedniku "Mladina", u njezinoj stalnoj satiričkoj rubrici, u kojoj se Janšu "upozorava" na sudbinu talijanskog fašističkog diktatora Mussolinija.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙