FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OIK: Rijad predlaže osnutak sunitsko-šijitskog centra

Autor: vrad
MEKA, 15. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Saudijski kralj Abdulah predložio je noću na srijedu u prigodi otvaranja izvanrednog islamskog summita u Meki posvećenog dramatičnom stanju u Siriji da se u Rijadu osnuje središte za dijalog sunita i šijita.

"Predlažem da se osnuje središte za dijalog među islamskim konfesijama", rekao je saudijski monarh.

Saudijska Arabija predvodi skupinu država u kojima su suniti većina, a suniti su i većina među muslimanskim vjernicima u svijetu.

Saudijski prijedlog izrečen je u nazočnosti Mahmuda Ahmadinedžada, predsjednika Irana gdje su šijiti u većini i čija se zemlja protivi izbacivanje Sirije iz članstva Organizacije islamske konferencije (OIK) što je na dnevnom redu summita u Meki.

Središte za međukonfesionlani dijalog u glavnome gradu Saudijske Arabije trebalo bi pomoći u "uspostavi jedinstva" među muslimanima, dodao je kralj Abdalah obraćajući se čelnicima zemalja OIK-a.

Suspenziju Sirije iz članstva predložila je upravo Saudijska Arabija koja osuđuje politiku "spaljene zemlje" što je 17 mjeseci provodi sirijski režim s više od 23.000 mrtvih.

Zasjedanje OIK-a, koji okuplja 57 država članica, održava se u kraljevskoj palači Al Safa u Meki, najsvetijem mjestu islama, u najsvetijoj noći mjeseca posta ramazana, tijekom koje je muslimanska sveta knjiga Kuran objavljena proroku Muhamedu.

(Hina) xvrad yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙